Door Francien Bazelier, oprichter van Koers Bedrijfspsychologie
Hoe hoger de verwachting die je ergens bij hebt en hoe lager je eigen invloed op het resultaat, hoe groter de kans op frustratie en teleurstelling. John Lennon zong er al over; “het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt”. Hoe meer je je hier tegen verzet, hoe groter het energielek!
Omgaan met de impact van veranderingen
Mensen zijn vaak ongemerkt erg veel bezig met zaken die niet in hun ‘cirkel van betrokkenheid’ liggen. Neem nu bijvoorbeeld het thuiswerken. Bij Koers horen we veel cliënten erover vertellen dat er in hun bedrijf een veel langduriger beleid is gemaakt voor het thuis werken. Er zijn mensen die dat heerlijk vinden, maar er zijn ook veel die dat niet zo ervaren. Hoe stom je je werk soms ook vindt, het kantoor en de bijbehorende collega’s ga je toch missen na een periode van lockdown. Mensen vertellen over het verlies van ‘waarde toevoegen’, van het ritme en van het plezier onderling. De Zoom borrel is toch lang niet zó leuk als de echte VrijMiBo. Maar het echt grote verschil zit erin hoe jij met deze veranderingen omgaat: dat heeft namelijk het meeste invloed op hoe lekker jij in je vel zit! Hoe geef je dan een draai aan dingen die je overkomen, waar je niet veel aan kunt doen en die wel veel impact hebben?
Bijstellen van verwachtingen
Laat ik beginnen met te zeggen dat de mate van eigen invloed meestal een gegeven is; iets overkomt je (geen invloed), of je kunt erop sturen (wel invloed). Het is zoals het is. De maatregelen rondom thuiswerken heb je gewoon te accepteren, terwijl ze wel een grote invloed hebben op je werk-privé balans en op je functioneren. Echter, waar je altijd invloed op hebt, is hoe je met dit ‘spel’ omgaat; hoe je reageert op wat je overkomt. Dit kan ervoor zorgen dat je boos, of verdrietig blijft (als je niet kunt of wilt loslaten) óf het kan ervoor zorgen dat je creatief wordt en zoekt naar een manier om er ondanks alles toch het beste van te maken. Het werkende recept voor een gelukkig leven zit ‘m wat mij betreft vooral in het snel bijstellen van verwachtingen, het toelaten van emoties én het kunnen aanpassen op datgeen waar we toch geen invloed op hebben.
Geef ruimte aan de emotie van verlies
Vaak is de grootste hobbel om je verwachtingen bij te stellen en tegelijk het toelaten van de emoties rondom het verlies of de verandering die je te verwerken hebt. In onze cultuur lijkt het soms gepaster om dit soort veranderingen te ‘omarmen’ en als kans te zien. Natuurlijk is dat mooi, maar laten we niet vergeten dat het emotie en moeite kost als we iets verliezen en ook zo snel als mogelijk de knop om moeten te zetten naar mogelijkheden. Als je die emotie negeert, kost hij des te meer energie. Geef er dus ook ruimte aan als je er de balen van hebt; als persoon, maar ook zeker als manager. Hoe meer dat soort zaken er ‘mogen zijn’, hoe meer veiligheid er is en vaak ook hoe meer ruimte om te bewegen. Pas dan komen ook de tips en trics en oplossingen goed tot hun recht.
Acceptatie door vallen en opstaan
Dwing jezelf, of een medewerker, dan ook niet om hier meteen een goede draai aan te geven, maar accepteer dat het in stapjes gaat. Door vallen en opstaan ervaar je vaak het beste wat voor jou werkt en wat niet. Maar probeer wel zo snel als mogelijk datgene te accepteren waar je geen invloed op hebt, want dat is anders echt zonde van de energie. Accepteer dat het niet is zoals je het ’t liefste zou willen (want ook dat is een verwachting!), wees er boos, verdrietig of blij over en maak er dan alsnog het beste van.
Wil je zelf meer handvatten en inzicht leren over hoe je om gaat met het thuiswerken op een manier die voor jou het beste werkt, en ook je werkplezier verhoogt? Of wil je een medewerker hierin ondersteunen? Lees dan meer over onze 4-weekse online interactieve training toekomstgericht thuiswerken.