Als werkgever heb je de morele – en ook wettelijke – plicht om te waken over de fysieke en geestelijke gezondheid van je medewerkers. Waarschijnlijk investeer je in verzuimpreventie om te voorkomen dat mensen ziek worden, en betaal je mee aan de begeleiding voor wie desondanks uitvalt.

Dat is heel mooi, vinden ook wij als bedrijfspsychologen. Maar bedenk wel dat er tussen ‘fit’ en ‘ziek’ nog een enorm gebied zit waar je aanzienlijke winst kunt boeken. Je kunt met je huidige team veel méér werk verzetten, simpelweg door te zorgen dat medewerkers die niet officieel ziek zijn tóch beter worden.

Drie procent heeft acuut zorg nodig

Als we kijken naar de geestelijke conditie van een werknemersbestand, zien we dat gemiddeld zo’n drie procent valt in de categorie ‘te ziek om te werken’. Dat zijn mensen die thuis zitten met chronische vermoeidheid, een burn-out of andere klachten. Zij zijn voor professionele begeleiding op de juiste plek bij onze bedrijfspsychologen.

Circa 50% kan beter worden

De overige 97% niet-zieke medewerkers bestaat voor de helft uit mensen die in topconditie zijn en die optimaal presteren. Zij zijn creatief, enthousiast en energiek, en voor het leeuwendeel verantwoordelijk voor het succes van de organisatie.

De andere helft, toch altijd nog een kleine 50% van de werknemers, hangt er zo’n beetje tussenin, in allerlei gradaties van productiviteit. De meesten doen keurig hun werk, maar ze kunnen of willen niet voluit gaan. En hoewel hun conditie maar ‘zozo’ is en ze niet echt gelukkig zijn, komen ze niet in het vizier van de bedrijfsarts of -psycholoog. Zonde, want als je deze mensen mentaal topfit kunt krijgen, worden ze vrolijker, positiever, creatiever en actiever en gaat de kwaliteit van hun werk én hun leven op alle vlakken vooruit. Ze worden vaak zelfs fysiek gezonder!

Met zin en vertrouwen aan de slag

De taak van een bedrijfspsycholoog is mensen helpen om inzicht krijgen in hoe ze hun veerkracht kunnen herwinnen. Of ze nu uit een burn-out komen of daar min of meer al jarenlang tegenaan zitten. Wij zoeken samen met jouw medewerkers uit hoe ze grip op en regie over hun mentale conditie kunnen krijgen. Hoe ze zichzelf ‘beter’ kunnen maken.

Dat is geen trucje dat je eenmalig leert en eindeloos kunt toepassen. Het is een vaardigheid die een levenlang aandacht en onderhoud nodig heeft. Met soms ook hulp van buitenaf. Als we erin slagen mensen mentaal zó sterk te maken dat ze vol vitaliteit en vertrouwen aan het werk gaan, dan is onze missie geslaagd.