langdurige stress

Doe eens lief voor jezelf!

Doe eens lief voor jezelf! De afgelopen jaren krijg ik dit regelmatig te horen van vrienden en vooral omdat ik vaak te hard werk en te streng ben in wat ik doe. Daarnaast moet ik nog van alles en vergeet dan een moment van ontspanning (met die vrienden) mee te nemen in mijn overvolle agenda. Na een paar weken zo doorgaan ervaar ik een verminderde nachtrust, concentratieproblemen en klachten in de nek en schouders. Ik sta weer ‘aan’ en dat is niet goed. Bij tijdig ingrijpen kun je zo’n stress-piek soms zelf wel weer ombuigen, meer aandacht voor jezelf, voldoende nachtrust en ruimte voor ontspanning. 

Maar wat als allerlei factoren je in een neerwaartse spiraal hebben gebracht, alles negatief is, je de regie bent kwijtgeraakt en je niet weet waar je moet beginnen?

Langdurige stress is van alle leeftijden
Extreme en langdurige stress bij werknemers is een groeiend probleem. De werkdruk is hoog, het personeelstekort is overal voelbaar en nijpend. Het percentage uitvallers is groot onder zowel jongeren als ouderen. Jong of oud(er), langdurige stress leidt tot allerlei lichamelijke klachten, aandoeningen en mogelijk een langdurige burn-out. We zien vaak werknemers met een palet aan klachten door mentale onbalans door stress. Op een gegeven moment helpt enkel rust nemen niet meer, je hoofd en je lijf staan continu ‘aan’. Het kan een langdurig proces zijn om uit deze situatie te geraken.  

(lees ook: waarom steeds meer Millennials uitvallen?)

Herstel na stress
Accepteren dat vervelende gedachten en klachten er altijd zullen zijn is een start. De innerlijk criticus is er, maar leg de focus op wat al goed gaat en bedenk dat in beweging komen ook al een stap voorwaarts is. Zo ontstaat er ruimte en aandacht voor dingen die echt belangrijk voor je zijn, op weg naar mentale veerkracht. In het herstelproces is ook belangrijk dat lichamelijke en hormonale balans eerst weer op orde komt. Kleine stappen vooruit om weer in een fysiologisch evenwicht te raken. Goed voor jezelf zorgen, slapen en eten is ook aandacht geven aan het positieve. 

In dit proces is zelfkennis van wezenlijk belang, wat doe je bij chronische stress en hoe kun je pas echt ontspannen? Dit kun je eventueel goed laten monitoren met onze HRV-meting. Belangrijk om inzicht te verkrijgen in de werking van het brein en hoe deze te trainen is. Stap uit een spiraal van negativiteit en werk aan weerbaarheid, fitheid en een positieve mindset, stop met perfectionisme en bedenk: goed is goed genoeg.

Vaak helpen laagdrempelige oefeningen om weer met kleine stappen vooruit te komen. Oefenen in een ontspannen ademhaling en lichaamshouding. Kleine stappen maken houdt ook in dat je op het werk het gesprek moet aangaan. Op welk moment helpt het werk jou om weer beter te worden en wanneer niet, zeker als het lichaam al volledig overbelast en overprikkeld is. 

Het veranderen van gewoontes die jou niet meer dienen, is ook krachtig. Geef jezelf die erkenning. Het gaat met vallen en opstaan. Om te beginnen niet meer staren naar de bovenste trede van de ladder richting herstel, maar elke trede zien als een overwinning. Gun jezelf het beste en wees mild in de snelheid en de manier waarop je dat wilt bereiken. Met twee treden omhoog en een trede terug kom je uiteindelijk ook boven, toch?🙂

Bedrijfsarts of Arbo-verpleegkundige?

Heb jij behoefte aan meer ondersteuning of educatie op dit gebied? Verrijkende stof waarmee je als bedrijfsarts of Arbo-verpleegkundige je medewerkers optimaal kunt begeleiden richting langdurig herstel. Sparren met ons rondom dit thema tijdens een bijscholing? klik hier voor meer informatie>