Reset knop chronische stress
hoe te herstellen bij mentale onbalans
Herstel bij stress
Als bedrijfsarts zie je vaak medewerkers met mentale klachten. Vaak voortgekomen uit langdurige onbalans; een stress-systeem dat volledig ontregeld is. Met klachten zoals een sombere stemming, weinig energie en een laag activiteiten level, men kan niks meer (hypo), of blijft maar doorgaan (hyper). Vaak beschreven als burnout klachten, chronische stress, depressie of overbelasting.
Deze klachten vragen om maatwerk richting herstel en werkhervatting. Soms is het (langdurig) zoeken naar een ‘reset’ om iemand in beweging te krijgen.
De nascholing die wij bieden rondom dit thema geeft jou zeer waardevolle ‘bagage’ voor een optimale begeleiding in een herstelproces.
Wat je ontvangt
De tools die we je meegeven tijdens deze training zijn praktisch en heel toepasbaar in de spreekkamer, hiermee maken we het medewerker-gesprek laagdrempelig. Verder kun je rekenen op een set (online) documentatie, geven we een aantal demonstraties, voorzien van gesprekstechnieken en oefeningen.
De nascholing is theoretisch onderbouwd met Evidence based technieken, die aansluiten op de richtlijn (o.a: Acceptance and Commitment Therapy, CSR, Solution Focused Therapy, breinvriendelijk werken).
Tijdens de nascholing staan twee fictieve medewerkers centraal: iemand die maar door blijft gaan (hyper), en iemand die tot niets meer komt (hypo). Beide copingstijlen vragen om een andere aanpak. Gedurende de dag worden de volgende zaken behandelt:
Ochtend: resetten van het lichaam en ingrediënten voor duurzaam herstel
- Welke psycho-educatie geef je aan iemand met chronische stress?
- Uitleg hoe het brein hierop reageert, over acceptatie en over tot herstel komen?
- Welke laagdrempelige start-oefeningen kun je geven om de reset knop aan te zetten?
- Hoe kom je tot herstel wanneer het lichaam overbelast en overprikkeld is?
- Hoe monitor je herstel? Hoe focus je op vooruitgang?
Hoe zorg je er met de medewerker voor dat het herstel doorzet, zodat het duurzaam wordt en belastende patronen doorbroken worden. Hier komen thema’s aan bod zoals: assertiviteit, waardes, perfectionisme en vertrouwen opbouwen.
Middag: werk als onderdeel van herstel
- Hoe betrek je het werk in dit plaatje?
- Hoe is werk helpend in het herstelproces en wanneer niet?
- Welke elementen zijn grofweg van belang als het gaat om een goede match qua persoon en werk?
- Hoe betrek je het leerproces hierin?
Stel dat iemand niet op z’n plek zit, en/of werk niet ondersteunend is aan het herstel. Hoe ga ik dan het gesprek aan als bedrijfsarts. Welke vragen stel je om daarachter te komen? Hoe ga je om met wantrouwen? Dit laatste onderdeel zullen we speels gaan oefenen met een trainingsacteur. Dit doen wij omdat we merken dat de ‘fit’ qua werk een erg belangrijk onderdeel is in het herstelproces van chronische stress en omdat het vaak een gevoelig onderwerp is. Des te meer reden dit te trainen!
Kortom: een afwisselende dag vol theorie en praktijk, met interactieve colleges en oefenen met een trainingsacteur. Volop tijd voor vragen en casuïstiek.