Kort voor het einde van vorig jaar gaven mijn collega’s Judith, Michelle en ik een online training aan bedrijfsartsen. Één van de onderwerpen die aan bod kwam was Faalkunde (Francien schreef er eerder ook een mooie blog over!), oftewel: hoe kun je beter omgaan met het feit dat je “fouten” maakt, dat dingen niet altijd gaan zoals je het zou willen en hoe kun je milder naar jezelf zijn op die momenten.
Één van de dingen die ik in sessies met cliënten vaak bespreek wanneer ze hard en negatief over zichzelf oordelen is dat ik ze vraag om een aantal weken dagelijks bij te houden wat er allemaal wél goed ging, waar waren ze dankbaar of blij mee, of tevreden? Wat is ze allemaal gelukt? Deze oefening bespraken we met de bedrijfsartsen die middag en we zetten ze in break-out rooms met deze opdracht. Tijdens de nabespreking kwam de volgende ervaring naar voren:
Één van de bedrijfsartsen had die ochtend non-stop in gesprekken met cliënten gezeten. Na afloop bleek ze diverse telefoontjes gemist te hebben van haar moeder en de school van haar kind. Wat was er aan de hand: kind was ziek geworden en moest opgehaald worden van school. Gelukkig was haar moeder in de gelegenheid om haar kind op te halen en was er uiteindelijk dus geen man overboord. Maar wat voelde deze bedrijfsarts zich schuldig en vervelend! De gebeurtenis en de vervelende gedachten bleven door haar hoofd spelen en ze ervaarde het als een vervelende dag. Toen de vraag aan haar gesteld werd om na te denken wat er allemaal goed gegaan was die dag, wat gelukt was en waar ze tevreden over was lukte het haar om toch ook de positieve zaken die die dag voorgevallen waren te benoemen. Het effect dat dit teweeg bracht ervoer ze als ontzettend prettig, het nare gevoel verdween meer naar de achtergrond en ze kon milder naar de situatie kijken.
Dit is natuurlijk “slechts” een voorbeeld, maar wat gebeurt er nu feitelijk in je hersenen wanneer je dit toepast? Wanneer je actief aandacht schenkt aan de positieve dingen, waar je allemaal dankbaar voor bent? De volgende video legt het heel duidelijk uit:
Het bewust aandacht schenken aan de zaken die goed gaan, waar je tevreden over bent en die je gelukt zijn kan er dus voor zorgen dat bij tegenslag niet direct en automatisch allerlei negatieve hersenbanen geactiveerd worden, maar zorgen de versterkte positieve verbindingen voor het nodige tegenwicht, zodat je niet zo makkelijk uit het veld geslagen wordt. Kortom: meer veerkracht!
Doen jullie mee?
💡 Schrijf elke dag op wat er goed ging, waar je blij mee was, wat je gelukt is of waar je dankbaar voor bent.
Ik begin vast:
🎯Vandaag is het me gelukt deze blog, waar ik al even tegenaan hikte, toch te schrijven 😉