Veerkracht, het lijkt wel een nieuw codewoord! “Maar ik ben heel blij met die ontwikkeling.” Het is bouwen aan iets dat je wél wilt, in plaats van aan ‘wat niet’. Het is een spier, iedereen heeft ‘m en met trainen kun je die spier sterker maken. Francien Bazelier schreef er uit eigen ervaring weer een mooie blog over…

Precies een jaar geleden werd ik moeder van ons derde zoontje. Hoe blij ik ook met hem was, zelf zat ik in een vrij donker gat na een pittige zwangerschap. Revalideren in alle opzichten, dat was de start van mijn jaar. Maar het was ook een jaar waarin ik mega veel geleerd heb over veerkracht.

Veerkracht

Over deze term wordt veel gepraat, het lijkt wel een nieuw codewoord! Maar ik heel blij met die ontwikkeling. Het is bouwen aan iets dat je wél wilt, in plaats van aan ‘wat niet’ zoals meer bij preventie hoort. Daarom wil ik de term graag de komende tijd betekenis geven vanuit mijn persoonlijke en professionele achtergrond.

Maar eerst: wat is veerkracht?

> Het is een spier, iedereen heeft hem. Met trainen kun je de spier sterker maken.

> ‘Trainen’, je leest het goed. En trainen vergt toewijding, discipline en soms ‘spierpijn’.

> Zoals iedere sporter weet: trainen gaat samen met aan de andere kant veel zachtheid, en zelfzorg. Het elastiek oprekken gaat niet goed zonder de spreekwoordelijke massagetafel.

> Ook in goede conditie vraagt de spier aandacht en onderhoud.

> Je omstandigheden (in privé én werk), qua liefde, steun en plezier om je heen bepalen mede tot hoever je de spier op dat moment kunt oprekken.

Ondanks tegenslag overeind blijven

Mijn jaar begon met onzekerheid over tot hoever, en hoe snel ik zou kunnen herstellen. Dat betekende: letterlijk spieren weer opbouwen, omgaan met pijn, en ook langzaam terugwinnen van het vertrouwen in mijn eigen lijf. Daar had ik een flinke dosis veerkracht voor nodig!

Kiezen om ‘vol’ te leven

De motivatie om veerkracht te vergroten was voor mijn wens om vooral niet ten onder te willen gaan in alle misère, om de positiviteit te behouden en ondanks alles te kunnen blijven genieten van al het moois om mij heen. En de keuze om alles aan te grijpen dat daarbij helpt, om ‘vol’ te blijven leven. Een keuze om mijzelf dat te gunnen. Stap 1 is toewijding dus, en kwetsbaarheid.

Benieuwd naar de volgende stappen? De komende weken deel ik 10 ingrediënten voor het trainen van veerkracht. Stay tuned 🙂