Gedrag veranderen? Bespaar je de moeite…De meeste gedragsverandering is namelijk gedoemd om te mislukken. Hoe komt dat? Martin Appelo heeft hier een mooie formule voor bedacht: de formule voor Duurzame Gedragsverandering en de kans van slagen op basis van 3 factoren:

🎯 1: Innerlijke drang. Hoeveel pijn doet het nu (urgentie) en wat is het aanlokkelijk alternatieve gedrag (verlangen)

🎯 2: Discipline, om patronen te doorbreken, sociale weerstand te kunnen weerstaan en je eigen ziektewinst op te heffen

🎯 3: Interne attributie. In hoeverre hangt het volgens jou van jezelf af of iets wel of niet lukt? Hoe hoger deze score, hoe beter.

Stel: je wilt je veerkracht vergroten door een gezonder slaapritme te kweken. Als je deze formule dan invult, ziet dat er als volgt uit:

💡1: Je wordt vaak moe wakker doordat je ’s avonds bijvoorbeeld te lang binge-watched; de neiging om er nog ‘ééntje’ te kijken is vaak moeilijk te weerstaan… (urgentie). Maar het lijkt je óók heerlijk om fris en fruitig op te staan (verlangen)

💡2: Je zal dus het patroon moeten doorbreken van ‘gezellig bankhangen’ en ‘eindelijk tijd voor jezelf’ na een drukke dag. Dat betekent een nieuw ritme vinden, waarin je die gezelligheid en tijd voor jezelf op de dag zelf gaat inbouwen ipv pas aan het eind van de dag.

💡 3: mmm, kan je iemand anders de schuld geven? Nee, als je heel eerlijk bent niet. Al was dat wel makkelijk geweest…

Hoeveel % kans van slagen geef je jezelf?

#veerkracht #gedragsverandering #patronen #psychologie