Ongemak? BAH. Dat wíl je toch niet? We willen toch dingen doen waar we ons relaxed en comfortabel bij voelen? Ongemak is toch iets om zo min mogelijk te ervaren?

Mis! Als je vol gaat voor een leven waarin jouw belangrijke waardes centraal staan kom je hoe dan ook ongemak tegen. Of het nu vervelende gedachtes zijn die het nieuwe gedrag tegenhouden, vooroordelen, obstakels, fysieke ongemakken of verlies ervaringen. Je gaat het tegenkomen.

Het Keuzepunt

Nu zeg ik niet dat je alle ongemakken moet opzoeken of aangaan. Er gaat iets aan vooraf: het Keuzepunt. Ga je iets aan of niet? Past het bij je waardes, en verlangens? Wat heb je ervoor over om bestaande patronen te doorbreken? Levert de waarde op lange termijn meer op dan het ongemak waar je doorheen moet?

En wat is je antwoord?

Is het antwoord NEE, kies dan wel overwogen de Weg van vermijding. Is het antwoord JA: Ga! En zorg ervoor dat jij in control blijft en niet de sterke patronen of overtuigingen die willen dat je stopt.

Tips & tricks

Hoe zorg je ervoor dat je blijft wandelen op de weg van Acceptatie, en dat je OK kunt blijven met het ongemak? Een paar tips:

  • Blijf je bewust van waarom je de keuze hebt gemaakt om deze waarde na te streven en invulling te geven.
  • Word vrienden met je ongemak: wat vertelt dit ongemak jou? Welke waarde voegt dat toe? Duw het niet weg, maar luister naar wat het te melden heeft.
  • Zoek een metafoor voor het ongemak. Bijvoorbeeld een golf: deze komt, en gaat. Altijd. Enige dat jou te doen staat is daarop vertrouwen.
  • Doe dingen die jou dopamine geven. Zet in de ochtend je eten al klaar voor de avond, ga wandelen, ruim op. Hoe klein ook, als het je een goed gevoel geeft, dan ben je geslaagd!
  • Maak een Fuck-it list! Waar ga je per direct mee stoppen, of wat mag je meer op 60% gaan doen (en niet op 100%?). Dit helpt om trouw te blijven aan je waardes die wilt naleven.

#veerkracht #ongemak #positievepsychologie #waardegericht #acceptatie #patronen