Je mentale elastiek: hoe steviger je wordt, hoe gemakkelijker je ups en downs kunt opvangen. Maar elastiekjes zijn kwetsbaar: trek je er te hard aan, dan knapt het, dus het oprekken gaat stap voor stap. Je mentale elastiek wordt krachtiger als je leert spelen met fouten. Francien Bazelier blogt erover met tips!

Veerkracht – 1e magische ingrediënt

Eerder beloofde ik om onze magische 10 van mentale flexibiliteit te delen: 10 ingrediënten om je veerkracht te vergroten. Niks belangrijker dan dat in deze roerige tijd! De eerste 4 ingrediënten behoren tot het thema ‘Rek je mentale en fysieke elastiek op’. Hoe steviger je wordt, hoe gemakkelijker je ups en downs kunt opvangen. Maar elastiekjes zijn kwetsbaar: trek je er te hard aan, dan knapt het, dus het oprekken gaat stap voor stap.

Leer spelen met fouten

Je mentale elastiek wordt krachtiger als je leert spelen met fouten. Dat klinkt al gek. Want in het woord ‘fout’ zit meteen al een oordeel. Een feit, waar je het oordeel aan geeft dat het niet goed genoeg was, of dat je gefaald hebt. Au. Hoe meer je feitelijke gebeurtenissen labelt als ‘fout’, hoe krampachtiger je door het leven gaat. Je stopt met ‘gewoon proberen’, en stopt daarmee ook met spelen en groeien. Terwijl dat ons nu juist steviger maakt!

Faalkundig worden

Hoe word je nu een meester in ‘faalkunde’? Hoe word je blij van fouten maken?
Kijk om te beginnen eens een uurtje naar een klein kind. Een kindje is meester in proberen, zonder oordeel. Kijken of iets lukt, nog eens, en nog eens. En lukt het niet, dan stop je (of smijt je het op de grond). Gaandeweg komt daar in ons leven een oordeel bij. We leren dat we dingen goed willen doen (of moeten). Gezond en niks mis mee, totdat het ons verkrampt.

Stap 1 is dus om te herkennen wanneer jij zó hard je best doet, dat je eigenlijk meer aan het bewijzen bent dat je goed/ slim/ sterk genoeg bent, in plaats van iets te proberen. Hoe meer iets niet mag ‘mislukken’ (oordeel!), hoe meer perfectiestress en kramp.

Probeer-Tips

Een aantal Probeer Tips om te leren spelen met ‘feitelijke gebeurtenissen die niet liepen zoals je wilde’ (beter bekend in jouw hoofd als ‘fout’):

> Denk in termen als “Nog niet”, ipv “ik kan dit niet”, het lukt “nooit”

> Als iets niet lukt, vraag jezelf dat af “Wat heeft het me gebracht?” En niet “Wat heb ik verloren?”

> Accepteer dat je fouten maakt. Dit is juist geweldig: je probeert, je leert, je groeit! En daarnaast: iedereen doet maar wat, en soms lukt het, neem jezelf wat minder serieus 🙂

> Heb je blokkerende gedachtes, vervang deze dan door de zin “Ik heb de gedachte dat” …. ik niet goed/ slim/ sterk genoeg ben”. Je bent niet wat je denkt, dus creëer afstand tussen jouw gedachtes en je gevoel.

> Schrijf een Fuck-it lijst ipv een Bucketlist. Waar mag je per direct mee stoppen, of van 110% dalen naar 70% inzet?

> Neem iets in gedachten dat je in de komende weken wilt gaan proberen. -> Verzin minimaal 10 problemen en obstakels die je onderweg gaat tegenkomen. -> Geef ze een cijfer van 0-10. Hoe erg is dit probleem eigenlijk? -> Alles boven de 7: waar kun je een oplossing voor vinden vooraf? Of een alternatief? -> en dan: GAAN!

Veel Probeer-Plezier!