Halverwege tijdens het schrijven van dit artikel gebeurde het! “Ik heb er geen zin meer in”, “Ik heb gewoon geen aanleg voor het schrijven van artikelen”, “Waarom doe ik dit?”, “Is dit echt goed genoeg?”, “Ik stop er gewoon even mee”. Herkenbaar? Mijn fixed (vaste) mindset kwam op de koffie. Onverwacht, want meestal komt die aan het begin als ik iets wil doen dat buiten mijn comfortzone ligt. En nu? Tijd om te focussen op mijn growth (groei) mindset. Een groeimindset gaat niet over altijd perfect zijn, maar over jezelf vooruithelpen en niet te snel opgeven. Maar wat nu als je al vastzit? Hoe kom je dan van een vaste mindset naar een groeimindset? Raymond Honings maakte er voor Koers een mooi artikel over met fijne praktische toepasbare tips!
Wat is een groeimindset?
Een groeimindset is een term die is bedacht door Stanford-psycholoog Carol Dweck in haar boek ‘Mindset: The New Psychology of Success’ uit 2006. Het verwijst naar een houding dat mensen hun capaciteiten en intelligentie kunnen vergroten door toewijding en hard werken, in plaats van met deze eigenschappen geboren te worden. Een groeimindset is belangrijk omdat het je helpt te geloven dat het altijd beter kan. Het moedigt mensen ook aan om zichzelf vaker uit te dagen. Een belangrijke vaardigheid om te leren als het om stress gaat, is een groeimindset.
Een groeimindset is een proces waarbij voortdurend wordt verbeterd en van fouten wordt geleerd. Het kan in elke situatie worden toegepast, van sport tot bedrijf, en het is bewezen dat deze aanpak op de lange termijn tot betere resultaten zal leiden.
Het belangrijkste verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset is het vermogen om te leren van fouten. Terwijl mensen met een vaste mindset denken dat ze hun maximale potentieel hebben bereikt, weten mensen met een groeimindset dat ze het beter kunnen doen als ze blijven proberen en leren van hun fouten. Een groeimindset kan leiden tot betere prestaties en productiviteit en geeft een individu ook een groter gevoel van bekwaamheid.
Tot zover de theorie en een persoonlijke nuance toe te passen. Toewijding, hard werken, altijd beter, voortdurend verbeteren, continu leren, altijd positief vooruitkijken… Dat klinkt voor mij best wel stressvol en soms vermoeiend. Voor mij staat een groeimindset voor mijzelf ontwikkelen, nieuwsgierigheid, plezier in wat ik doe, ontdekken oftewel, bewegen. Waarbij een vaste mindset, de naam zegt het al, ik vastzit in gedachten en patronen die mij niet echt helpen.
Gedachten: groeimindset versus een vast mindset
Om het verschil in houding en gedachten te verduidelijken zijn hier wat voorbeelden die het verschil aangeven tussen beide mindsets in verschillende situaties.
Hoe creëer je voor jezelf een groeimindset?
Om een groeimindset te gebruiken, moet je eerst geloven dat er altijd ruimte is voor verbetering. Die verbetering kan gaan over efficiency, plezier, voldaan gevoel, energie etc. Je moet je ook concentreren op de taak die voor je ligt en geloven dat je het kunt. Op dezelfde manier moet je successen vinden om je vaart erin te houden Een groeimindset gaat niet over altijd perfect zijn, maar over jezelf vooruithelpen en niet te snel opgeven.
Hieronder wat eenvoudige zaken die je direct toe kunt passen:
- Stel kleine haalbare doelen en werk daar elke dag aan
- Vier successen, hoe klein ook
- Vind plezier/humor in de meeste dingen die je doet
- Maak je werkomgeving aangenamer of doe verschillende taken op verschillende plekken
- Organiseer je taken op zo een manier dat jij er het meeste plezier aan hebt
Maar wat nu als je al vastzit? Hoe kom ik van een vaste mindset naar een groeimindset?
Tsja, als je vastzit is het nog niet altijd makkelijk om je houding en gedachten te veranderen. Toch kan je hiervoor een aantal persoonlijke strategieën ontwikkelen om op z’n minst los te komen van een vaste mindset en de switch beginnen te maken naar een groeimindset. Hoe doe je dat?
Je begint met het verkennen van jouw vaste mindset in één specifieke situatie. Hoe ziet jouw glijdende schaal eruit? Je zit immers niet direct in een diepe vaste mindset. Dit gaat stap voor stap zonder dat je er soms erg in hebt. Tijd dus voor wat onderzoek met een korte oefening. Soms helpt het als je deze oefening samen met iemand anders doet. De ander kan je dan door de oefening heen praten.
Neem een situatie in gedachten waarbij je het gevoel hebt dat jij in een vaste mindset zat. Geen drama’s maar een situatie waar je makkelijk in gedachten bij kan blijven. Beeld je deze situatie zo levendig mogelijk in alsof je door je eigen ogen kijkt en midden in de situatie zit. Stel jezelf dan de volgende vragen. Let op! Neem je tijd per vraag en schrijf in korte termen de antwoorden onder elkaar en vertrouw op de antwoorden die naar boven komen. Nu je weer in de situatie zit:
- Hoe voelt het? Welke gevoelens ben je gewaar?
- Nu je weet hoe het voelt, wat was de eerste trigger van dit gevoel?
- Nu je weet hoe het voelt, wat de eerste trigger is, wat zeg je tegen jezelf in je hoofd?
- Nu je weet hoe het voelt, wat de eerste trigger is, wat je tegen zegt, wat is de impact op jouw eigen gedrag?
- Nu je weet hoe het voelt, wat de eerste trigger is, wat je tegen zegt, wat de impact op jouw eigen gedrag is, wat is de impact op anderen om je heen?
- Als jouw vaste mindset een tekenfilm karakter is, of iemand die je kent, wie is dat dan?
Je hebt nu een lijstje met 6 antwoorden. Kijk hier eens goed naar. Dit zijn dus signalen die je in de toekomst kan herkennen. Dit is jouw strategie, voor die situatie, om in een vaste mindset te geraken. Hoe meer situaties je zo verkent hoe meer je een rode draad zal ontdekken. Maar dat is voor nu niet belangrijk.
Doe nu hetzelfde voor jouw groeimindset. Neem een situatie in gedachten waarbij je het gevoel hebt dat jij in een groeimindset zat, energie, motivatie, flow etc. Beantwoord nu dezelfde vragen.
Je hebt nu twee lijstjes die je naast elkaar kan leggen en je voor elk antwoord afvragen hoe je van het vaste mindset antwoord naar het groeimindset antwoord kan bewegen. Bijvoorbeeld, als ik gevoel X waarneem bij mijn vaste mindset, wat voor eenvoudige dingen kan ik dan doen om richting gevoel Y van mijn groeimindset te bewegen. Verzin op z’n minst drie eenvoudige dingen. Waarom drie? Dit geeft keus en flexibiliteit. Dit kan je voor elk van de 6 antwoorden doen.
Het einde van dit artikel
Ik heb toch maar mooi dit artikel af kunnen ronden. Ik hoor je vragen, wat heb jij dan gedaan om te bewegen naar een groeimindset? Wel nu, dat zal ik verklappen. De eerste stap, herkennen van het gevoel heb ik gemist. Wat ik wel snel herkende waren de gedachten zoals ik die aan het begin opgeschreven heb. Ik heb die gedachten een minuut laten gaan om vervolgens twee dingen continu in te beelden. Het eerste was een beeld van workshops waarbij ik met deelnemers aan de slag ga met hun groeimindset. Dit beeld geeft mij altijd veel energie en een positief gevoel. Als tweede heb ik de focus gelegd op het eind van het artikel, het gevoel als het af is en wat ik dan tegen mijzelf zou zeggen. Het resultaat? Dit artikel zoals je het nu leest. Nog wel steeds spannend moet ik zeggen maar het is toch maar mooi gelukt. Om dit te vieren ga ik nu een fijne wandeling maken.