Het gros van werkend Nederland heeft zich in de afgelopen weken een weg moeten vinden in het fenomeen thuiswerken. Wat in de eerste instantie lekker lijkt, kost velen uiteindelijk toch behoorlijk wat energie.
Uitputting op de loer door lage pauze-prikkel
Een van de oorzaken van vermoeidheid bij thuiswerken is dat we te snel over onze ‘concentratie-grens’ gaan. De natuurlijke ‘pauze-prikkel’ van een ontspannen praatje of even samen koffiedrinken is stukken minder dan op kantoor. En ook dat lunch wandelingetje is in je eentje ineens een stuk minder gezellig. Bovendien is het vele beeldbellen een grotere energievreter dan face-to-face contact. Al met al hebben we de neiging om teveel concentratie achter elkaar te verbruiken, waardoor vermoeidheid en soms zelfs uitputting op de loer liggen.
Vermoeidheid verminderen en energieker je dag door
Als je steeds moe wakker wordt, dan is dat een signaal om serieus te nemen. Zéker als je thuis ook nog wordt afgeleid door (kleine) kinderen, dan is het thuiswerken topsport! Een hele simpele techniek die je kunt toepassen om je vermoeidheid te verminderen en energieker je dag door te komen is de “Salami-techniek”. Het principe is heel simpel; stel dat je van salami worst houdt, dan eet je die meestal niet in 1 keer op, omdat het dan simpelweg niet lekker meer is. Maar eet je iedere keer een klein stukje en houd je dan pauze, dan komt de worst uiteindelijk wel op.
Betere concentratie tijdens thuiswerk-marathon
Zo werkt het ook met concentratie; verbruik je die capaciteit en energie in 1 keer, dan moet je behoorlijk lang herstellen. Maar knip je het op in kleine plakjes, dan kun je hartstikke veel aan en kom je met betere en scherpere ideeën. Hoe je die techniek toepast in deze thuiswerk-marathon? Hier wat praktische tips:
Uit je hoofd
Schrijf alle activiteiten op een vel papier die nog gedaan moeten worden. Allemaal! Zorg dat alle activiteiten uit je hoofd zijn en op het velletje staan. Dit is je inventarisatie van activiteiten.
Orden je prio’s
Maak dan op een ander vel een ‘takenlijst’ waarin je de activiteiten ordent van prioriteit naar minder belangrijk, de belangrijkste activiteiten staan dus bovenaan. Zorg ervoor dat je de taken zodanig opknipt, dat het blokjes worden van zo’n 25 minuten. Heb je dus een grotere taak, knip deze dan op in ‘salami-plakjes’ en verdeel ze eventueel over meerdere dagen als het veel concentratie van je vraagt.
Time je taken
Zet daarna een timer op 25 minuten en ga aan de slag met de eerste taak. Gaat de timer af, houd dan 5 minuten pauze en ga weer door met het volgende ‘plakje’ van de salami. Ga zo door tot 4 plakjes (4x 25 minuten) en houd dan een langere pauze van 15 tot 30 minuten.
Oefen met wat voor jou werkt
Om de drempel laag te houden voor jezelf, start je de eerste keer met 1 blok van 4 ‘plakjes’ en volg je daarna je oude strategie. Zo merk je goed het verschil en wat wel en niet werkt voor jou. Zijn de pauze-blokjes voor je gevoel te kort, door bijvoorbeeld hectiek om je heen, verleng dan je pauzes naar 10 minuten. Kort juist niet in op pauzes en accepteer dat je gewoon wat minder voor elkaar krijgt. En wat te doen in je pauzes? Hier alvast wat suggesties om je op weg te helpen.
- Loop even de trap op en af of een paar rondjes door de kamer/ de verdieping
- Doe een simpel huishoudelijk taakje, zoals planten water geven
- Haal even een frisse neus
- Maak wat gezonds te eten & drinken voor jezelf
- Doe een paar korte fysieke oefeningen op een matje, zoals buikspieroefeningen of push-ups. Perfect om even uit je hoofd te komen en in je lichaam. In de langere break werken de vele ’30 minutes workout’ filmpjes goed, ook voor je motivatie