Francien Bazelier, oprichter en eigenaar van Koers bedrijfspsychologie, vervolgt haar blogserie met praktische tips voor meer structuur en balans in deze abnormale tijden van ’thuis-zitten’.

De afgelopen dagen zijn voor mij, en ik denk voor veel mensen een emotie-achtbaan geweest. Een achtbaan waarin de toppen bij mij bestaan uit dankbaarheid, genieten van kleine dingen en liefde voor mijn gezin en vrienden. De dalen zijn bij mij een afwisselende mix van onzekerheid, angst, gevoel de grip te verliezen, en soms een overdosis ‘aan staan’. Wat me opvalt is dat ik in de dalen te veel nadenk, en mijn hersenen overuren draaien, terwijl ik op de pieken juist lekker geniet van het moment.

Per rol die ik vervul in dit leven wisselen de emoties ook merk ik: als ondernemer is het een mix van veel creativiteit en gevoel van verbinding en plezier met mijn fijne team, maar ook de spanning over hoe de economische dip mijn bedrijf gaat beïnvloeden. Als moeder ontdek ik een soort verborgen knutsel- en spelletjeskant van mijzelf en ben ik trots op de routines die we heel snel met elkaar hebben gevonden om de dag op te bouwen. Aan de andere kant vind ik zo op elkaars lip zitten ook heel intens. Gevoel dat daarbij hoort omschrijft zich het beste als “NU EVEN NIET ##!”.

Welke basis elementen kun je je nou aan vasthouden om zoveel mogelijk pieken, of vlakkere stukken te hebben op de achtbaan? Ik deel je mijn 5 belangrijkste ‘reddingsboeien’:

1. Zoek gericht naar plezier & verbinding in de contacten die je hebt, en vermijd klagers of doemdenkers: Als er íets is dat een energielek geeft, dan zijn het mensen die klagen. Zeker nu de sociale contacten minder en vaak korter zijn, is het aan te raden om die tijd op een voor jou helpende manier te gebruiken. Zoek dus de mensen op met wie je kunt lachen, met wie je je angsten kunt delen en met wie je lekker kunt kletsen. Bel je klagende tante wel op, maar houd het dan kort of vertel iets positiefs (het werkt aanstekelijk, echt waar!).

2. In het hier & nu zijn: Hoe meer je aan deze reddingsboei ruimte kunt geven, hoe minder dalen je zult hebben. De vraag is vooral: welke voorwaarden helpen jou om zoveel mogelijk in het moment te zijn? Voor mij is dat o.a.: blokken verdelen wanneer ik en man mijn aan het werk zijn, een vast ritme houden, de nieuws input 1x per dag ophalen en op tijd de dag afbouwen. Spelen en buiten zijn werken het allerbest voor mij.

3. Dankbaarheid voor wat er wél is: Het klinkt misschien te simpel, maar hoe meer je aandacht geeft aan het positieve, hoe meer je mentale gezondheid verbetert. Schrijf aan het einde van de dag bijvoorbeeld 3 dingen op om jezelf hierin te trainen.

4. Bewegen en een goede nachtrust: Het lijkt simpel in deze periode, maar voor veel mensen juist nu een uitdaging door het veranderen van het normale ritme en in de avonduren werken. Ga aan de slag met de ‘salami techniek’ (kleine korte pauzes), bouw de dag af en beweeg. Zo heb ik zelf de ‘home workouts’ ontdekt en zit ik nu met fikse spierpijn.

5. Houd je hersens flexibel door nieuwe verbindingen te leggen: Deze reddingsboei verdient wat uitleg: vanuit de theorie over breinfitheid (luister maar eens naar Erik Scherder om hierover te leren) word je aangemoedigd om nieuwe dingen te blijven leren en jezelf uit te dagen. Dit zorgt ervoor dat je brein flexibel blijft, en dat je veerkrachtiger kunt reageren op stressvolle situaties.

Zelf merk ik dat mijn brein fitheid wordt getraind door het leren lesgeven aan mijn kinderen (en stiekem ook het plezier dat dit met zich meebrengt als ik me niet laat afleiden door mijn telefoon). Ook het toelaten van nieuwe ideeën op mijn werk zorgen voor de aanleg van verbindingen. Ben je bijvoorbeeld niet bekend met videotrainingen geven en kun je dit gebruiken in je werk? Duik erin, en daag jezelf uit dit onder de knie te krijgen! Deze situatie daagt ons uit om creatief te zijn; een extraatje dat ons brein hier ook van profiteert, want krijgt gratis dopamine shots.

Ik wens je veel succes en sterkte. En waar kan: enjoy the ride…