Ingecheckt?

De zomervakantie staat weer voor de deur! Op grote schaal gaan we weer de paklijstjes afvinken, schijnt de zon op de vakantiebestemming, hoeveel t-shirts neem je mee, lange en korte broeken? Toch ook iets voor de regen meenemen of niet? Even alles vergeten en de rest is voor later. Niet te veel bagage mee, ticket, paspoort, inchecken en gaan!

De vakantie-modus maakt van sommigen van ons experts in het parkeren van zaken. Dit moet voor de vakantie, dát kan later of is afgehandeld. We denken alleen aan de fijne dingen die komen gaan. Terwijl anderen ook de stress ervaren, een onbekende bestemming, hoe hou je de controle, heb je echt alles ingepakt en wat als je iets vergeten bent?

Maar wat als we dichter bij huis blijven, in de dagelijkse modus? Wat zit er dan aan ‘bagage in je koffer’, ofwel zaken die stress geven? Wat is positief en mag blijven en wat is negatief en had al lang uit de koffer gemoeten? Vind je het lastig om zaken te parkeren voor later, ontbreekt het je aan focus en inzichten richting een leven zonder stress? Hoe loopt de route naar een leven zonder stress en ben je bang de controle te verliezen?

Misschien wordt het tijd dat je zo nu en dan eens bij jezelf incheckt? 

  • Bepaal je eindbestemming (wat wil je bereiken richting mentale fitheid)
  • Wat zit er allemaal in je koffer (probeer helder te krijgen wat jou stress oplevert*)
  • Verdeel je reis in kleine etappes (maak de te nemen stappen niet te groot)
  • Een kleine omweg of oponthoud is niet erg (accepteer het vallen en opstaan)
  • Houd je blik op de horizon gericht (wees blij met elke vooruitgang)
  • Reis je liever niet alleen, vraag een reisgenoot (bespreek je doelen in teamverband of met een collega)

Als laatste advies: wanneer je besluit je (stressvolle) autopilot aan te pakken, gun dan jezelf het beste en neem de zonnige route.

* Lees ook: HRV methode voor grip op stress én herstel