Elke dag twee paracetamol kan toch geen kwaad?
‘’Klaar voor een nieuwe werkdag? Nou, niet echt. Voordat ik überhaupt echt wakker ben, zo voor de koffie, lijkt het alsof ik al een halve marathon heb gelopen. Ik ben moe, heb een knallende hoofdpijn, alsof er iets in mijn hoofd doorraast. Ik was weer ruimschoots voor de wekker wakker en meteen allerlei gedachten over van alles en nog wat. Hoe kom ik vandaag de dag door? Dan maar weer twee paracetamol erin, anders krijg ik niets gedaan.’’
Trek je nu aan de bel?
Je zult snel merken dat hier sprake is van een neerwaartse spiraal. Je wordt steeds minder productief, je bent midden in de middag al door je energie heen en misschien veel prikkelbaarder dan vroeger? Een grappige opmerking van een collega, waar je nu boos op reageert. Merk je dat het lastig is de regie op je energie weer terug te krijgen en in balans te komen? Elke dag twee paracetamol kan inderdaad in de meeste gevallen geen kwaad, maar is het niet belangrijk dat je op zoek gaat naar de reden van je slaapproblemen?
Voor werkgevers is het belangrijk om vroegtijdig in te grijpen en te monitoren waar een werknemer zit in zijn energie balans. Regelmatig een verkennend gesprek te houden om te voorkomen dan een niet fitte werknemer ziek thuis komt te zitten.
Voor ondernemers en zzp’ers is het helemaal van belang dat ze zichzelf regelmatig de vraag stellen. Hoeveel energie heb je aan het begin van de dag en hoeveel is daar ‘s avonds nog van over? En hoe structureel is je vroegtijdige energiedip?
Koers biedt preventieve en vroege interventie trajecten, die erop gericht zijn dat iemand niet nóg verder mentaal en fysiek uit balans raakt. Hierbij is er bijvoorbeeld sprake van een verstoorde energiebalans, door bijvoorbeeld slecht slapen. Er kan sprake zijn van prikkelbaarheid, vermoeidheid of andere klachten. De manieren of mogelijkheden die iemand heeft om hiermee om te gaan (coping) lijken niet altijd toereikend genoeg. Wacht dan niet tot iemand echt ziek wordt en langdurig uitvalt.
Wat je gaat leren
- Je assertieve vaardigheden te verbeteren, grenzen bewaken
- Ontdekken wat stress-triggers zijn en hoe je hiermee om gaat
- Gedragspatronen die niet meer effectief ombuigen
- (Her)oriëntatie op je loopbaan, is het werk passend?
- Wat zijn jouw waardes, drijfveren, talenten, waar word jij echt blij van?
- Laagdrempelige stressverlagende ademhalingsoefeningen
- Leer hoe je echt gaat ontspannen, met mindfulness en tijdmanagement.
Je stressfactoren hoeven niet per se werkgerelateerd te zijn, gebeurtenissen in de privésfeer kunnen ook van grote invloed zijn op het werk. Je kunt – via je manager, de bedrijfsarts of rechtstreeks – een intakegesprek met de bedrijfspsycholoog aanvragen. Je hoeft dit aan niemand te verantwoorden, en je wordt er vast gelukkiger én productiever van.
Soms is het lastig om duidelijk te krijgen waar je nu precies stress ervaart en wanneer je echt ontspant. En daarbij goed te monitoren hoe je slaapritme verloopt. Hiervoor hanteren wij de HRV methode voor grip op stress én herstel.
Alle hulptrajecten zijn zo vormgegeven, dat het werk wel het uitgangspunt is om te ontdekken waar je nu en op langere termijn mee geholpen bent. Laagdrempelig en meteen toepasbaar.