Eén van de zuilen van de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is defusie, een vaardigheid die helpt om afstand te leren nemen van de inhoud van ons denken. Wij zetten deze vaardigheid in tijdens de begeleiding van cliënten én passen dit ook toe op onszelf.

Judith van den Hoever, psycholoog bij Koers Bedrijfspsychologie, schreef een eerlijke blog over loskomen van je verstand en laat ons kennismaken met ‘haar Truus’. 

Truus, aangenaam! Truus is soms wat dominant aanwezig, behoorlijk kritisch, heeft de neiging om perfectionistisch te zijn en is veelal een nachtdier. Oh ja trouwens, Truus is mijn verstand! Volgens haar is het ook best raar om dit zo op te schrijven en online te plaatsen – ‘wat zullen de mensen nu wel niet denken’ aldus Truus.

Mijn relatie met Truus was voorheen vaak vooral haat – liefde waarbij liefde niet in overvloed aanwezig was. Inmiddels hebben we een wat meer liefdevolle relatie met elkaar. Dit doe ik door Truus nu vooral de ruimte te geven en al die gedachten die ze produceert voorbij te laten komen en er te laten zijn. Waar ik voorheen juist erg mijn best deed om al die gedachten vooral niet te willen en ze probeerde te negeren. Heb je weleens geprobeerd om een flesje water onder water te willen houden? Zo voelde het, hoe meer ik mijn best deed om Truus onder water te houden, hoe sterker en krachtiger Truus naar de oppervlakte kwam.

Doordat ik door deze ‘gekke oefening’ (ook aldus Truus) doe en mijn verstand een naam heb gegeven, creëer ik voor mezelf meer ruimte waarbij Truus er mag zijn in plaats van tegen haar te vechten. De gedachten die ze produceert zijn er nog steeds, alleen neem ik ze niet allemaal meer zo serieus.

In plaats van tegen Truus in te gaan en haar (proberen…) te negeren, gaan we nu samen op pad en vormt ze voor mij geen belemmering meer om die dingen te doen die voor mij het leven waardevol maken.

Nieuwsgierig geworden naar ‘jouw Truus’? Bekijk dan eens deze oefening: typeer je verstand en ga aan de slag!

#ACT #defusie #geloofnietalleswatjedenkt  #KoersBedrijfspsychologie