koers-bedrijfspsychologie-greetje-schout-quote

Greetje Schout

Psycholoog NIP / A&O

Muziek vormt voor mij een grote inspiratiebron. Ik geniet enorm van het luisteren naar mooie muziek en het bezoeken van concerten. Maar ook het actief bezig zijn met muziek als sopraan in een popkoor geeft mij plezier en energie.

Als psycholoog zie ik veel parallellen tussen muziek maken en je als mens ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak. Er komen volop emoties bij kijken; vanuit een geraaktheid en daarop volgende zelfreflectie kun je keuzes maken en veranderingen in gang zetten. En dat gaat meestal niet vanzelf. Het is dus fijn als je daarbij een psycholoog naast je hebt staan die spiegelt, met je mee zoekt, je stimuleert je eigen weg te gaan, je opvangt als het even lastig is en concrete tips geeft. Het lijkt op het instuderen van je eigen lied; samen ontdekken we welk lied op je lijf geschreven is en oefenen we totdat je dit uit volle borst alleen durft en kunt zingen.

Na jarenlang in diverse organisaties te hebben gewerkt als psycholoog, adviseur en manager binnen HRM en Zorg & Welzijn , ben ik een droom gaan verwezenlijken en vanuit mijn eigen praktijk mensen met vragen rondom vitaliteit en loopbaan gaan begeleiden. Sinds 2017 werk ik met veel plezier samen met Koers Bedrijfspsychologie.

Als boerendochter uit de Noordoostpolder zit het pionieren en de praktische nuchterheid in mijn genen. Hard werken, positief in het leven staan, klaar staan voor anderen en genieten van het leven, de rust van het platteland en de gemêleerde poldergemeenschap. Deze elementen hebben samen met mijn opleiding tot A&O-psycholoog aan de RijksUniversiteit Groningen en later tot ZKM-consultant® mij gevormd tot de coach die ik nu ben. Ik werk nooit volgens een vast protocol; mijn interventies en tempo stem ik af op de vragen en wensen van mijn cliënt en de opdrachtgever/verwijzer. Daarbij gebruik ik verschillende psychologische ‘stromingen’: naast de positieve psychologie, de oplossingsgerichte en cognitieve therapie ook Acceptance & Commitment Therapy (ACT).

Van cliënten krijg ik vaak te horen dat zij mijn rustige en respectvolle houding waarderen. Ik luister, stel (soms confronterende) vragen en laat hen vanuit een ander perspectief naar zichzelf en hun situatie kijken, waardoor ze weer mogelijkheden en kansen zien. Door de gesprekken en opdrachten ontdekken ze dus zelf wat hen verder helpt. Zo gaan ze weer meer regie ervaren op hun leven en werk. In de begeleiding is er ook altijd aandacht voor de context. Steun van mensen om je heen helpen bij je herstel of de gewenste ontwikkeling.

Met mijn gezin (man en drie opgroeiende kinderen) woon ik op een boerderij. Buiten zijn, lezen en zingen in een popkoor maken naast het tijd doorbrengen met familie en vrienden mijn leven rijk en waardevol.”