We leveren maatwerk ontwikkeltrajecten om teams en organisaties weer te laten swingen en in de flow te krijgen. Om zo met meer positieve energie en creativiteit tot betere prestaties te komen.

De uitdaging & het doel

Als eerste bepalen we samen wat nu de echte uitdaging is. In een eerste gesprek zullen wij doorvragen om te achterhalen wat nu het probleem achter het probleem is. Kijk er niet gek van op als wij in dat gesprek al wat kleine oefeningen doen om er achter te komen wat er nu daadwerkelijk speelt. Wij proberen hier snel tot de kern te komen. Het doel is overigens niet in beton gegoten en kan gaandeweg veranderen door opgedane inzichten.

Aanpak

Dan is het tijd om na te denken over een aanpak. Een vast element hierin is een analyse. Samen bepalen wij hoe die analyse er precies uit komt te zien. Wij raden altijd aan om een volledige teamscan te doen, gecombineerd met korte individuele interviews met de teamleden. Als optie bieden wij een individueel talenten assessment aan. Tijdens het bepalen van de aanpak geven wij alvast een doorkijkje wat wij denken dat nodig is voor het teamontwikkeltraject. Zodra de teamscan en de interviews verwerkt zijn maken we samen een definitieve aanpak. Overigens ligt ook deze niet in beton gegoten. Mocht het nodig zijn dan kan de aanpak gaandeweg gewijzigd worden. De verdere aanpak kan bestaan uit de volgende elementen:
  • Verandering creëren
  • Coaching
  • Verandering verankeren
  • Evaluatie en future proof

Verandering creëren
In deze live workshop trappen we de daadwerkelijke teamontwikkeling af. Wij laten de uitkomsten van de teamscan zien en bepalen samen met het team wat als eerste aangepakt mag worden en hoe de verdere verandering vormgegeven kan worden. Het team zit dus aan het stuur waarbij wij ondersteunen met oefeningen, kennis en creativiteit om het team naar een volgend niveau te tillen. Het resultaat is een eerste versie van het team-ontwikkelplan.

Coaching
Tussen de live workshops door vinden korte teamcoaching sessies plaats. Hiermee helpen wij het team om het momentum te behouden, in te zoomen op specifieke wensen (bijv. conflicthantering) en continu te reflecteren op het ontwikkelproces. Elke keer zullen er vervolgacties afgesproken worden voor het team.

Verandering verankeren
Hoe houd je het traject nu gaande en hoe kan het team de eigen broek ophouden? Tijdens deze live workshop helpen wij het team de eigen zelfredzaamheid te verhogen. In deze workshop kijken we naar drie zaken: Hoe is het nu? Hoe nu verder? En hoe kan het team dit zelf gaan doen?

Evaluatie en future proof
Tijdens de laatste stappen van het traject doen wij samen de volgende dingen: Wij reflecteren op het traject – Er wordt nog een keer een teamscan gedaan (nu zonder interviews) om te meten wat de vooruitgang nu daadwerkelijk gebracht heeft. En we maken een plan maken voor de toekomst.

Tot slot

Uiteraard is elk team weer anders. Zie dan ook bovenstaande stappen en elementen als bouwstenen waarmee wij samen een maatwerk teamontwikkeltraject kunnen samenstellen en daarmee de best passende aanpak voor jouw team kunnen inzetten.