Verzuim onder Millennials en Gen Z

Wintertijd en weerbaarheid

Het is een feit dat onze biologische klok ontregeld wordt met het wisselen van de zomertijd naar wintertijd en vice versa. Uit onderzoek blijkt dat er in de zomertijd een toename is van het aantal hartaanvallen van 24%. Omgekeerd is er een daling van 21%. Dit heeft alles te maken met ons bioritme en hoe deze ontregeld raakt door de wisseling van winter- naar zomertijd en andersom.

Wat ervaart je lichaam in de wintertijd?
Voor ons mentale welzijn is Vitamine D een belangrijke factor. Vitamine D zorgt voor een geluksgevoel, maakt dat we kunnen ontspannen en doet stress verminderen en ondersteunt onze cognitieve vaardigheden. Vitamine D halen we voor een deel uit voeding, zoals bijvoorbeeld vette vis, maar voornamelijk uit zonlicht! In de wintertijd is je lichaam minder in staat voldoende vitamine D aan te maken. Zonlicht ook van belang voor een goed bioritme en daarmee je dag- & slaapritme. Wanneer het in de winter eerder donker wordt, maak je automatisch meer melatonine aan, wat ook wel het slaaphormoon wordt genoemd. Je komt moeilijker uit bed ’s ochtends en je kunt je vaker en eerder op de dag al vermoeid voelen.

Wat jij kunt doen om je energie op peil te houden?
Hoe voorkom je nu dat je in een winterdip raakt en/of dat je een terugval ervaart bij chronische stress?

  1. Houdt een vast slaapritme aan, daarmee train je het brein en daarmee je bioritme wat zorgt dat je meer energie krijgt, ook tijdens de donkere winterdagen.
  2. Ga elke dag minstens een half uur naar buiten en probeer vooral de lichtste momenten (zonuren) mee te pakken. In de winter heeft je lichaam moeite om vitamine D aan te maken, maar het buiten zijn zorgt wel voor de aanmaak van andere belangrijke stoffen zoals serotonine en endorfine.
  3. Eet meer vitamine D-rijke voeding; vette vis (zalm of makreel), kaas en eieren, rundvlees, in mindere mate in vette noten. Vul het desnoods aan met een supplement.

Actielijstje voor een energieke dag
Probeer elke dag bij het opstaan je lichaam meteen aan fel licht bloot te stellen, dat kan een lamp zijn. Dit zorgt ervoor dat je bioritme meteen ontwaakt en je een energieboost krijgt. Plan aan het begin van de dag meteen een moment voor een (lunch)wandeling. Zorg goed voor je lichaam, geef jezelf aandacht in alle opzichten en verwen jezelf met een gezonde vitamine-D-rijke maaltijd.

Daarnaast:
Stel jezelf de vraag hoe je je voelt vandaag en wat je nu nodig hebt. Neem een moment op de dag (tijdens het wandelen of een meditatief kwartier) om je te focussen op je ademhaling. Ben je gestresst? Concentreer je op een diepe en rustige ademhaling om te ontspannen.

Wat je mindset ook is vandaag, alles is goed en mag er zijn. Oordeel niet over je mentale positie. Wees mild en liefdevol naar jezelf.