Verminder stress tijdens warme dagen

Verminder stress tijdens warme dagen

De zomers in Nederland lijken steeds warmer te worden en het eerste advies hierin is; drink voldoende water en blijf uit de zon. Maar niet iedereen kan hieraan gevolg geven, er zijn genoeg beroepen waarbij je buiten in de volle zon je werk mag doen. Gelukkig zijn er wel steeds meer bedrijven die het nut van een tropenrooster inzien en daarnaast is het belangrijk tijdens het werken in de zon; draag een hoofddeksel, luchtige kleding en verlaag je (werk)tempo. Daarover verderop meer.

Voor iedereen die chronische stress of een burn-out ervaart kunnen de zomerse dagen een uitdaging zijn, want tijdens warme dagen kunnen je klachten, zonder passende maatregelen, behoorlijk verergeren.

We schreven al eerder in een artikel dat het beste medicijn voor een burn-out heel veel slapen is, maar warme klamme nachten maken dat je slaapritme behoorlijk in de war kan raken. Slechter slapen dus en minder uitgerust overdag. Tijdens de warme dagen loopt je lichaamstemperatuur op, je bloedvaten verwijden zich om de warmte af te kunnen voeren. Dit proces vraagt heel veel energie, je lichaam kan uit balans raken. Beide factoren kunnen leiden tot (over)vermoeidheid en verhoogde stress(klachten).

Met minder slaap en een oplopende lichaamstemperatuur is het dus tijdens warme dagen belangrijk dat je je werktempo aanpast! De warme dagen maken dat andere stress-symptomen ook kunnen verergeren of ontstaan; je bent sneller overprikkeld en emotioneel, je ervaart concentratieproblemen, je algehele energie is laag en je kunt ook vaker duizelig worden. Ook kunnen hartkloppingen, benauwdheid en hoofdpijnklachten voorkomen.

De warmte kan bij stress en burn-out dus een behoorlijke impact hebben op je functioneren. Wat je kunt doen om tijdens warme dagen je stress en burn-out klachten niet te laten toenemen:

  • Pas vooral je (werk)tempo aan
  • Drink veel (kraan)water
  • Beter geen sterk gekoelde dranken, koffie en alcohol drinken
  • Fruit eten (uit de koelkast) kan verfrissend werken
  • Blijf (indien mogelijk) uit de zon
  • Gebruik binnen een ventilator voor een verkoelend briesje
  • Een siësta overdag kan je weer nieuwe energie geven
  • Maak een verkoelende wandeling in de avond, de inspanning maakt dat je mogelijk sneller in slaap valt.

Belangrijk in je ‘hitteplan’ om de zomer ontspannen door te komen is ook een stukje acceptatie. Het steeds benoemen: “wat is het heet en ik heb het warm’’ zorgt ervoor dat je stressniveau oploopt en je het steeds warmer krijgt. Hét is warm, dat kun je helaas niet veranderen. Verleg je focus naar iets anders, voor een positieve mindset.

Blijf op deze manier ook in de zomer werken aan je herstel bij stress en burn-outklachten. Geniet van het mooie weer in een rustig tempo, neem vooral je tijd voor dingen, laat je niet opjagen en ontspan zo veel mogelijk.

Fijne zomer!