Verzuim onder Millennials en Gen Z

Van moeten naar willen

De kerstperiode en december in het algemeen kan op allerlei manieren uitdagend, maar ook beladen zijn. Waar het voor de één een periode is van gezelligheid en gezonde stress rondom visites en mogelijk een heerlijk kerstdiner, kan het voor de ander en vooral wanneer je in een burn-out situatie zit extra uitputtend zijn, zowel fysiek als mentaal. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van cynisme en verminderde energie, ook op het werk. Vergeet niet dat verminderde energie in december heel gewoon is. Invloeden van grauw weer en kortere donkere dagen gelden (onbewust) voor iedereen.

Verschillende aspecten rondom de feestdagen kunnen extra druk met zich meebrengen. Zo zijn er de sociale verwachtingen in het samenzijn met familie, vrienden of een kerstborrel op kantoor. Ervaar je een burn-out, dan kan het extra moeilijk zijn om aan de sociale verwachtingen te voldoen. Wacht niet tot het laatste moment om hierin je grenzen en behoeften aan te geven. Wees waakzaam over je mentale belastbaarheid. Plan naast activiteiten ook heel bewust rust in en zet het ook in je agenda. Of geef bij familie en vrienden aan dat december een maand is dat je even uitzoomt en extra rust pakt. Zo kweek je geen verwachtingen. Je kunt uiteraard op onbegrip stuiten, maar wees hierin standvastig en kies en zorg goed voor jezelf. Een goed alternatief; in de stille maand januari ervaar je mogelijk meer behoefte om visites af te leggen, dus van uitstel komt geen afstel.

De kerstperiode is vaak een tijd van reflectie, soms ook onbewust door invloeden via de media. Ervaar je een burn-out dan kan dit gepaard gaan met gevoelens van teleurstelling, mislukking of frustratie, misschien vanwege een gebrek aan vooruitgang en het einde van het jaar komt in zicht. De donkere en korte dagen in december kunnen dit gevoel versterken. Ook hierin kan een oplossing liggen in het bewust uitloggen van allerlei storende invloeden vanuit de (social) media. Probeer zoveel als mogelijk te genieten van het daglicht en de buitenlucht. Ga naar buiten en probeer niet te veel te reflecteren en elke dag te zien als een nieuwe kans richting verbetering.

Kortom: Ervaar je een burn-out, dan is het belangrijk om tijdens de kerstperiode zelfzorg prioriteit te geven. Dit betekent dat je jezelf toestemming geeft om rust te nemen, grenzen te stellen en activiteiten te vermijden die te belastend zijn. Zorg dat je gevoelsmatig niet te veel moet en dat je bewust voor activiteiten kiest op momenten dat het goed voelt en je er ruimte en energie voor hebt. Zoek steun bij vrienden, familie, collega’s en mogelijk je leidinggevende of psycholoog.