Train je brein, verminder stress

Train je brein-verminder stress

Werkpatroon

Teveel en te vaak switchen tussen verschillende soorten werkzaamheden is een killer voor je brein en een goed recept voor stress. Check deze tips voor een breinvriendelijker werkpatroon:

Planning en focus
Bundel je to-do-tasks in soortgelijk werk zoals: denkwerk, e-mail box, meetings en sociale interactie. En bepaal dan wanneer je welk soort werk die dag het beste kan gaan doen. Wat is prettig om in de ochtend te doen, wat in de middag of aan het einde van de dag?

Voor nog meer focus:

  • Deel je werkdag in blokken van max 1 uur
  • Verdeel je taken over de blokken
  • Deel grotere taken op in kleinere taken als deze niet binnen 1 uur vallen
  • Werk 45-50 minuten aan je taak
  • Neem dan 10 minuten pauze en beweeg fysiek weg van je werkplek

Get-things-done, de breinvriendelijke manier…Je maakt hiermee gebruik van de concentratie-cyclus van je brein en tegelijkertijd beloon je je brein met positieve emoties als voldoening en met fysieke beweging.

Visualiseer je werk

Patronen, daar gaan we goed op! Topsporters maken hier maximaal gebruik van. Je brein houdt van voorspelbaarheid en kan geen verschil maken tussen wat er echt gebeurt en wat er in jouw verbeelding gebeurt. Precies daarom maken topsporters gebruik van visualisatie. Heb je weleens een topsporter zich zien voorbereiden? Op het moment dat een race of wedstrijd begint hebben ze in hun verbeelding deze al wel 100 keer gedaan. Het is een patroon geworden.

Voordat je dus aan een taak begint kan je die in je gedachten middels visualisatie al uitvoeren. Speel deze interne film wel even versneld af, anders ben je te lang bezig en dat is niet heel erg effectief.

Als je hiermee begint kies dan een relatief eenvoudige taak. Visualiseer de taak drie keer, voer de taak uit en check dan bij jezelf hoe dit voor jouw gevoel ging. Tien tegen één dat de taak je minder energie kostte dan gedacht! En wellicht ook nog sneller afgerond en met minder fouten.

Wil je meer informatie over hoe je de werk en prive kunt inrichten zodat je mentaal fitter wordt wordt? Laat het ons weten.