Verzuim onder Millennials en Gen Z

Niks doen is heel belangrijk!

Zelfs al aan het begin van een werkweek merk ik af en toe dat mijn energieniveau en concentratie ronduit belabberd is. Mijn secretaresse (lees Google-agenda) vult mijn hele week met deadlines, vergaderingen en taken. En daarnaast bestookt ze mij op hinderlijke wijze de hele dag met meldingen en to-do’s, alsof ik nog niet genoeg stress heb. Maar vandaag heb ik er even helemaal genoeg van en dat mag ook, want het is ‘doe -even-niks-dag’.

Ik blokkeer voor de rest van deze dag mijn agenda, mijn telefoon gaat op stil en ik sluit mijn laptop. De wereld vergaat niet (de belangrijke zaken heb ik uiteraard vanmorgen al gedaan) wanneer ik mezelf gewoon even toe sta helemaal niets te doen. Ook op een doordeweekse dinsdagmiddag mag dat. Probeer het!

En je zult zien, in het begin voelt het onwennig om niet bezig te zijn, want je hebt nog zoveel te doen. Maar klap die laptop dicht en laat je gedachten rustig afdwalen zonder specifieke doelen. Doe eventueel een ontspannende ademhaling, wat helpt bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Leg één hand op je borst en de andere op je buik, net onder je ribbenkast. Adem langzaam en diep in door je neus. Probeer je buik te laten uitzetten terwijl je inademt, terwijl je borst relatief stil blijft. Adem langzaam uit door je mond. Laat je buik geleidelijk aan weer inkrimpen. Deze ademhaling stimuleert de diafragmatische ademhaling, wat betekent dat je de onderkant van je longen gebruikt om dieper en efficiënter te ademen, wat helpt om stress te verminderen en je zenuwstelsel te kalmeren.

Deze ‘doe-even-niks-dag’ levert verschillende voordelen op. Allereerst herstelt je energieniveau zich merkbaar. Ga eventueel naar buiten en voel je verfrist en meer gefocust. Zeker ad hoc ingelaste uren van nietsdoen geven je extra kansen om gedachten te ordenen en helderheid te krijgen over bepaalde actuele situaties. Wanneer je maar door holt, vergeet je misschien hier aandacht aan te geven.

Het toestaan van ontspanning en niets te doen is geen verspilling van tijd. Integendeel, het is een investering in mentaal welzijn en productiviteit. Het nemen van rustmomenten is net zo belangrijk als hard werken!