hoe-onderneem-jij

Hoe onderneem jij?

Ik heb een baas die mij 60 uur in de week laat werken, de werkdruk is onverminderd groot. Mijn agenda loopt over en ik heb moeite wat tijd voor mijzelf en ontspanning vrij te maken. De telefoontjes gaan ’s avonds en in het weekend gewoon door. Herken je dat? Maar wacht even, die baas ben ik zelf. 

Hoe onderneem jij? Enige mate van stress is prima, je bent scherp en kunt goed presteren. Maar de balans kan snel wankelen. Wanneer merk je dat de emmer overloopt en wacht je tot het zover is?

Stress wordt een factor wanneer werk en privé volledig door elkaar lopen, je staat voortdurend aan en bent altijd bereikbaar voor je klanten. Bijkomende zaken in het ondernemen, zoals facturatie en belastingaangiften, worden geparkeerd voor het weekend. Mogelijke zorgen rondom voldoende inkomen maken dat je iedere klus aanpakt en hierbij wordt dan ook het weekend ingeroosterd. Natuurlijk zijn er ondernemers die prima functioneren met een werkweek van 80 uur en daar juist energie van krijgen, dat is prima. Maar geldt dat niet voor jou, neem dan de spanningsklachten zoals hoofdpijn, rugklachten, moeheid, geïrriteerd zijn en slecht slapen serieus. En wacht niet te lang voor je hulp zoekt. Bijkomend risico bij volledige uitval (CBS: 80% is niet verzekerd) is dat je inkomensstroom gevaar loopt.

Onderzoek toont aan dat de meeste ondernemers/zzp’ers zich over het algemeen gelukkig en mentaal gezond voelen. Maar wat als dat niet zo is en je misschien moet erkennen dat het ondernemerschap iets minder rooskleurig is dan voorgesteld, of gewoon niet bij je past? Heb je het gevoel dat je hebt gefaald, schaamte en hierdoor stress?

Praat ook eens preventief met een psycholoog
Zelfstandige ondernemers/zzp’ers komen meestal via de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij de psycholoog. Koers kiest voor een oplossingsgericht, pragmatisch begeleidingstraject, net als bij werknemers. De begeleiding van ondernemers vraagt wel om een wat bredere aanpak. Naast persoonlijke vragen over de thuissituatie, werkdruk, belastbaarheid en arbeidsvreugde gaan we ook het gesprek aan over de gezondheid van het bedrijf, over het omgaan met verantwoordelijkheid van een bedrijf, slechtnieuwsgesprekken en de managementstijl.

Dit vraagt dus niet alleen om inzicht in de voorwaarden voor vitaliteit, mentale balans en veerkracht, maar ook om een goed inlevingsvermogen in alle facetten van het ondernemerschap. In de loop der jaren hebben onze psychologen (zelf ook ondernemer) vele andere ondernemers begeleid uit allerlei branches. Van schilder en aannemer tot binnenvaartschipper, van veehouder tot medisch specialist, van winkelier tot restauranthouder. Daarbij hebben wij geleerd en we spreken uit ervaring, dat ondanks alle verschillen veel ondernemers toch dezelfde problemen ondervinden en ook allemaal hetzelfde nastreven: ze willen zoveel mogelijk onder eigen regie genieten van een energiek leven, met mentale veerkracht, gezondheid, vitaliteit en werkplezier. Maar hoe doe je dat en welke aanpassingen zijn nodig in je agenda, werkwijze en mindset? Of ga je het helemaal anders doen en wat is daar voor nodig?

Wil jij weten of begeleiding door een psycholoog je effectiviteit, je privé/werk balans en je levensvreugde positief kan beïnvloeden? Neem vrijblijvend contact met ons op, of praat erover met je arbeidsongeschiktheidsverzekeraar.