emdr therapie

EMDR therapie

EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing) is een therapievorm die doorgaans wordt ingezet bij mensen die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt en waarbij het onvoldoende is gelukt om deze ervaring te verwerken. Middels EMDR vindt in relatief weinig sessies alsnog de verwerking van deze gebeurtenis plaats, waardoor de herinnering eraan haar kracht en emotionele lading verliest en klachten afnemen.

Een wetenschappelijke verklaring voor de werkzaamheid van EMDR is dat het terugdenken aan de nare gebeurtenis, in combinatie met het uitvoeren van een afleidende taak, ervoor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Het terugdenken aan een nare ervaring kost veel geheugencapaciteit. Wanneer er tegelijkertijd ook op een andere manier inspanning gevraagd wordt van het geheugen, is er minder plaats voor de heftigheid van de gebeurtenis. Hierdoor ontstaat er ruimte om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven en deze zo te verwerken.

EMDR in de praktijk
Tijdens de EMDR behandeling worden er vragen gesteld, waardoor je teruggebracht wordt naar een vervelende gebeurtenis, waarmee je een trauma hebt opgelopen. Je psycholoog legt je ervaring vast in een dossier.

Het verwerkingsproces wordt als volgt opgestart: de psycholoog vraagt je opnieuw aan de gebeurtenis te denken en gelijktijdig wordt een afleidende stimulus afgegeven: je psycholoog beweegt voor jouw ogen een object (of vingers) op en neer. Dit object volg je met je ogen, terwijl je aan de herinnering denkt. De afleiding kan ook worden ingezet met een kleine aanraking, bijvoorbeeld een tik op je knieën.

Doordat je brein veel tegelijkertijd moet verwerken, vervaagt het beeld aan je herinnering. Hij gaat niet helemaal weg, maar de emotionele lading neemt grotendeels af. Zo kun je op een later moment met meer ontspanning beter terugdenken aan bepaalde situaties, zonder daarbij angst of paniek te ervaren.

Heeft EMDR ook bijwerkingen?
Een EMDR sessie is behoorlijk intensief voor het brein. Het kan zijn dat je na een EMDR sessie wat bijwerkingen krijgt zoals hoofdpijn, vermoeidheid en flarden van nieuwe emoties in je hoofd. Meestal duren de klachten niet langer dan drie dagen.

Na een EMDR sessie
Bij EMDR is het belangrijk om duidelijke uitleg te geven over de effecten in de dagen na de sessie en adviezen te geven, zoals het hebben van een veilige plek en een sociaal netwerk om op terug te vallen.

Bij Koers laten we als psychologen na een intensieve EMDR sessie onze cliënt soms nog even een half uurtje laat plaatsnemen in de wachtruimte om bij te komen en daarna te checken hoe het met de cliënt gaat.