ACT therapie

Een duiveltje op je schouder

Stress vanuit de innerlijke criticus, wie kent dat niet? Dat nare persoontje in je hoofd, of zeg maar die duivel op je schouder, is soms bijzonder hardnekkig. Het is niet erg wanneer ‘het’ zo nu en dan even langs wipt, maar wat als het een blijvertje is en je wordt continu bekritiseerd. Deze zelfkritiek is een stem in ons met negatieve overtuigingen en twijfels. En dit kan behoorlijk bijdragen aan stress en gevoelens van ontoereikendheid: ik kan niks.  

Deze innerlijke criticus met voortdurend negatieve en ontmoedigende gedachten over wat je kunt, tot zelfs gedachten over je karakter en wat je betekent voor anderen kan behoorlijk uitputtend werken. Een neerwaartse negatieve spiraal waar je niet zo maar uit komt. Niets is immers zo krachtig als eigen overtuigingen.

Hoe ga je deze innerlijke criticus te lijf? Weet dat het duiveltje er zit, bewustwording, is een eerste stap. En weet dat deze ‘duivel’ niet de waarheid spreekt. Vanuit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en mindfulness-oefeningen kunnen we de impact van de innerlijke criticus verminderen en een gezonde relatie met zelfkritiek ontwikkelen. Dit proces heet Defusie, met als doel psychologische afstand te creëren tot gedachten en hun negatieve invloed te verminderen.

Zo worden gedachten gezien als mentale gebeurtenissen in plaats van waarheden. Defusie-technieken helpen je je gedachten meer objectief waar te nemen. Door je negatieve gedachten ’uit je hoofd’ te halen kun je er anders mee om gaan.

Probeer eens je negatieve gedachten hardop tien tot twintig keer te herhalen, als een soort mantra. Deze herhaling zorgt ervoor dat het negatieve zijn betekenis verliest.

Kun je je gedachten visualiseren als bladeren in de wind of een zwerm vogels in de lucht? Op deze beweging heb je geen invloed, dus laat je gedachten gewoon gaan.

Zo kun je negatieve of verontrustende gedachten ook opschrijven. Doe het zo uitvoerig mogelijk. Verfrommel het papier en neem er eventueel afstand van door het te verbranden.

Je kunt ‘stem/duivel’ een naam geven en deze slechts hallo zeggen. Laat het er zijn, maar laat je niet beheersen. Dit erkent de natuurlijke neiging van de geest om gedachten te produceren.

Door defusie-technieken te oefenen, kun je een flexibele relatie met je negatieve gedachten ontwikkelen, wat meer rust en focus oplevert. 

Meer weten over ACT en hoe om te gaan met een negatieve mindset?
www.boekvangijs.nl

Of doe deze oefening: https://boekvangijs.nl/wp-content/uploads/2019/05/H4.12-Typeer-je-verstand.pdf