Koersavond Goodie Bag Faalkunde

We kijken terug op een geslaagde Koersavond Faalkunde. Over het vermogen om moedig met fouten om te gaan. Het kunnen verwelkomen van iets wat meestal niet welkom is. Iets spannend vinden en het toch doen. En lerend, open, creatief en improviserend kunnen omgaan met mislukkingen die op je pad komen. Om de inzichten van die avond nog even op te frissen hebben we de Koersavond Goodie Bag voor je gemaakt, met alle Faalkundige highlights en extra tips om lekker te ONTkrampen!

Perfectionisme en Perfectiestress

Perfectionistisch zijn, wat betekent dat eigenlijk?
Nou, dat betekent onder andere dat je bereid bent om ergens heel ver voor te gaan. En doe je dit vanuit de motivatie om een goed resultaat te leveren waar jij trots op bent en daarmee een goed gevoel krijgt, dan is ergens vol en ver voor willen gaan natuurlijk super en werkt die kant van perfectionisme dus eigenlijk heel goed voor je.

Maar wanneer je tijdens dat volle bak ervoor gaan, ook volle bak stress en druk ervaart, dan kan perfectionisme je toch behoorlijk in de weg gaan zitten. Dat wordt vooral veroorzaakt door allerlei doem-gedachten over wat met name anderen wel niet van jouw efforts en resultaten (gaan) vinden. Je kunt je aandacht dan nog maar moeilijk richten op het positieve gemotiveerde gevoel om een mooi resultaat te behalen, maar bent vooral bezig met allerlei stress-gedachten en de angst om niet goed genoeg gevonden te worden.

Je hebt dan geen last van perfectionisme an sich, maar gaat gebukt onder Perfectiestress: de stress die ontstaat door de angst om niet goed genoeg te zijn. En zo wil natuurlijk niemand zich voelen! Zaak dus om die Perfectiestress de baas te worden.

STOP Perfectiestress

Stressgedachten ontwapenen

Stressgedachten ontwapenen

Dit gaat over de gedachten die stress aanjagen, de kritische en dwingende stressgedachten, en hoe je hun destructieve kracht kunt ontwapenen. Een belangrijke tool hiervoor is ‘defuseren’: je stressgedachten op afstand zetten.

Trial-and-error opzoeken

Trial-and-error opzoeken

Een stap om jezelf toe te staan om meer te proberen, daarbij op je bek te gaan en weer op te staan. Het gaat over foutsoorten, het verschil tussen fouten, falen en mislukkingen en over het vergroten van je eigenwaarde, waarmee je meer probeer-ruimte in je leven maakt.

Openstellen voor de angst niet goed genoeg te zijn

Openstellen voor de angst niet goed genoeg te zijn

Veel mensen zijn bang voor angst en willen er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Maar de angst zelf is niet het eigenlijke probleem. Het is het verzet ertegen wat het vooral zo lastig maakt. Jezelf ervoor openstellen, in plaats van het bevechten van de angst niet goed genoeg te zijn. Er juist nieuwsgierig naar zijn, ernaartoe bewegen.

Positief reageren op fouten

Positief reageren op fouten

Fouten kun je ook gebruiken voor kansen. Door optimistisch te kijken naar tegenslag, fouten te accepteren en oordelen uit te stellen, schep je bijvoorbeeld ruimte voor creativiteit. Ontdek de kracht van het open zijn over fouten en het tentoonstellen van onzekerheden en imperfecties.

Wil je nog even helemaal terug naar alle ins- en outs over Faalkunde, Perfectiestress en Faalfitness? Check dan gerust even de Masterclass presentatie sheets en daarnaast als leuke extra het eerste gedeelte uit het nieuwe boek Proberen lukt altijd!

ACT oefening – Hoe ga ik om met gedachten?

Als je last hebt van negatieve stressgedachten, weet dan dat je hier geen inhoudelijke discussie mee aan hoeft te gaan. Sterker nog: het voeren van die discussie leidt alleen maar tot nog meer gepieker! Zet in plaats daarvan je stressgedachten gewoon eens wat vaker op een afstandje.

Heel graag tot een volgende keer!

We hopen dat je na de Koersavond waardevolle inzichten hebt opgedaan over het thema Faalkunde. En mooi kunt toepassen op jezelf, als mens en professional en door kunt geven aan anderen. We blijven graag met je in contact en hopen je snel weer (online) te zien of spreken. Wellicht tot de volgende Koersavond?! Nieuws & updates over Koers volg je via de website of LinkedIn.