Francien Bazelier, oprichter en eigenaar van Koers bedrijfspsychologie, schreef een blog met praktische tips voor meer structuur en balans in deze abnormale tijden van ’thuis-zitten’.

Mis jij ook zo je structuur van het ‘normale’ leven en de afwisseling daarin? Voor een stuiterbal zoals ik is het in ieder geval best lastig een nieuwe draai te vinden in deze tijden van thuis zitten! In het kader van ‘doen wat werkt’ haal ik veel werkende elementen uit hoe ik dat met mijn kinderen aanpak. Ik deel je mijn drie belangrijkste tips:

1. Bouw een dag structuur in, met in ieder geval deze 3 terugkerende elementen: bewegen/ naar buiten, verbinding (met mensen waar je energie van krijgt!) en iets waarmee je op kan gaan in het moment (in het hier & nu blijven). Met mijn kinderen doen we dat heel visueel, zie het bovenstaande plaatje. Dit werkt even goed voor volwassenen!

Scheid ook zoveel mogelijk de blokken ‘privé tijd’ en ‘werktijd’ en zoveel als mogelijk ook qua fysieke plek waar je je begeeft in huis. En misschien een open deur: sta op de normale tijd op, kleed je op tijd aan (pyjamadagen kun je in het weekend nog doen) en houd dus je normale routine zoveel mogelijk vast.

2. Bedenk spelletjes om saaie taakjes of normale dingen wat leuker te maken. Zo werken we thuis met een bingo kaart voor de kinderen. Daarop staan taakjes die ze voor school moeten doen, maar ook simpele dingen zoals tafel dekken. Als de kaart vol is, dan volgt een activiteit naar keuze, of mogen ze bepalen wat we die avond eten (hierbij alvast mijn excuus als ik na deze weken 5 kg zwaarder ben) Mijn man en ik hebben stiekem ook een bingokaart gemaakt voor elkaar, waar dingen op staan als koken, de was doen, etc. Door het spel element merken we dat er een positievere sfeer ontstaat, en dat de ‘feestmomenten’ ook vaker aanwezig zijn.

3. Houd iedere dag een afgesproken pauze moment. Na de lunch gaan de kinderen zelf een uur alleen spelen, en ik houd dan even een power nap, of luister ik even lekker muziek. Deze tijd zorgt bij iedereen voor ‘van slag af’ zijn en kopzorgen, dus even niet aanstaan is essentieel! Ook als je geen kinderen hebt, of oudere kinderen, een aanrader.

Voor iedereen, en zeker voor mensen die mentaal zich wat uit balans voelen een goed idee om deze drie tips gewoon eens een paar dagen te proberen! Het hoeft niet 100% te werken, en misschien werkt deze strategie voor jou wel niet. Maar dat weet je pas als je het probeert, toch?