Verzuim onder Millennials en Gen Z

Goede voornemens; waar begin je?

“Ik moet echt weer wat gezonder en bewuster gaan leven, zeker na die calorierijke feestdagen: meer bewegen, gezonder eten en minstens een maand stoppen met alcohol. En dit jaar wil ik ook iets vriendelijker zijn in het verkeer en laat ik die cassiere bij mijn supermarkt eens een glimlach geven, in plaats van mijn norse blik na een lange dag.”

Veel succes!

De realiteit? Het nieuwe jaar is de gelegenheid om je lifestyle te overdenken en zo met een nieuwe focus het nieuwe jaar te beginnen. Tot zover lukt het, toch wordt helaas veelal binnen een maand de handdoek in de ring gegooid. De goede voornemens zijn te ambitieus en blijken niet vol te houden en dan hebben we het niet over de glimlach. Een wekelijks uurtje in de sportschool blijkt een hele opgave, gezond koken kost te veel tijd en er is gewoon geen energie om voorrang te geven aan goede voornemens.

Is een eindejaar evaluatie en het maken van goede voornemens zinvol? Ja, ook wanneer ze stranden. Het dwingt ons om na te denken over gezondheid, werk, welzijn en geluk. Een goed voornemen voor 2024 zou daarom kunnen zijn dat je jezelf voorneemt om vaker een stap terug te zetten en vanaf ‘de zijlijn’ te kijken naar hoe jouw leven in combinatie met werk is vormgegeven. Hoe is de balans? Doe dit bijvoorbeeld elk kwartaal. Ga voor jezelf na; wat werkt goed en wat werkt niet? Werk je in een project met lange dagen ver van huis en is daarom de take-away een uitkomst? Ben je meer gaan werken en maakt dit in combinatie met een druk gezin dat je ’s avonds uitgeblust bent? Stressvolle baan en voor de ontspanning drink je bijna elke dag een biertje met collega’s?

Zie je de knelpunten richting een gezond leven en zie je welke veranderingen nodig zijn? De route naar een betere balans is uitdagend en vol met obstakels. Maar het geeft je ook nieuwe inzichten en helpt je om realistische doelen te stellen. Elke stap, wat begint bij bewustwording, draagt bij aan jouw welzijn en mentale veerkracht!
En wanneer jouw basis (privé & werk) in balans is, volgt er meer ontspanning, focus en hou je energie over aan het einde van de dag. Dan wordt het ook makkelijker je goede voornemens vol te houden: bijvoorbeeld gezonder eten en meer bewegen. En die glimlach, die is er vanzelfsprekend :).