Donderdag 28 september

PHYCHOFARMACA IN DE SPREEKKAMER VAN DE A&G/A&O PSYCHOLOOG

In jouw spreekkamer als A&G/A&O Psycholoog heb je ongetwijfeld te maken met cliënten die psychofarmaca gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze last hebben van somberheid, kampen met angstklachten of slecht slapen. Kortom, het type klachten dat vaak voorkomt bij stress en burn-out. Daarnaast zien wij, als gevolg van langere wachtlijsten in de reguliere GGZ, dat de problematiek in de spreekkamer complexer is geworden dan voorheen.

Medicijngebruik heeft effect op het gedrag en gevoel van je cliënt, soms zelfs een sterk effect. Denk alleen maar aan bijwerkingen bij de start van medicatie. Of tijdens het afbouwen van medicatie waarbij een nieuw evenwicht gevonden moet worden. De effecten zijn merkbaar in het traject en relevant voor de behandeling die jij geeft. Wellicht maak je mee dat een cliënt jou vraagt of medicatie zou kunnen helpen om klachten te verminderen. Of je vraagt je af of inzet van passende medicatie bij jouw cliënt het effect van jouw behandeling zou kunnen versterken.

In dergelijke gevallen wil je het onderwerp “psychofarmaca” met je cliënt bespreken. In de praktijk blijkt het bespreken van medicijngebruik voor veel A&G psychologen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij Koers Bedrijfspsychologie hebben we gemerkt dat het onderwerp allerlei vragen oproept en in deze nascholing besteden we daar uitgebreid aandacht aan.

  • Heb ik zelf wel voldoende kennis over psychofarmaca? Bijvoorbeeld over wat er mogelijk is, over de effecten ervan en over de bijwerkingen?
  • Hoe bespreek ik het onderwerp “medicatiegebruik” met mijn cliënt? Welke psycho-educatie geef ik? Hoe doe ik dat helder en begrijpelijk?
  • Hoe kan ik mijn cliënt helpen een goede afweging te maken over het wel of niet gebruiken van medicatie?
  • Wat vind ik zelf eigenlijk van medicijngebruik bij psychische klachten?
  • Hoe kan ik het thema bespreken, zonder mijn cliënt te beïnvloeden met mijn eigen persoonlijke mening over medicijngebruik bij psychische klachten?
  • Wat is precies mijn is mijn rol in hierin? Is het wel aan mij om dit bespreekbaar te maken? En bijvoorbeeld ten opzichte van de huisarts of psychiater: wie doet wat?

Herken jij jezelf in deze of soortgelijke vragen? Of wil je sowieso meer weten over de inzet psychofarmaca? Dan is deze eendaagse masterclass geschikt voor jou!

Na afloop:

  • Heb je de kennis van psychofarmaca die relevant is voor jouw praktijk als A&G/A&O psycholoog, dus over het wel of niet inzetten van medicijnen bij klachten als depressie, angst, slaapproblemen, aanhoudende lichamelijk onverklaarbare klachten of burn-out
  • Weet jij welke soorten medicatie er beschikbaar is en wat het effect daarvan is
  • Weet jij wat indicaties en contra-indicaties zijn voor het gebruik van psychofarmaca
  • Begrijp je hoe het zit met co-morbiditeit en medicatie (denk bijvoorbeeld aan angstklachten en burn-out) en ken je ook de relatie tussen medicijngebruik en suïcidaliteit
  • Weet je wat het effect is van psychofarmaca op het brein, emoties en gedrag
  • Weet je welke alternatieven bewezen effectief zijn als vervanger voor psychofarmaca
  • Ben je in staat om op heldere wijze aan je cliënt uit te leggen welke psychofarmaca er zijn en wat het effect is (psycho-educatie)
  • Maak jij medicijngebruik op een passende manier bespreekbaar tijdens het traject en kun jij je cliënt goed begeleiden bij het maken van een keuze omtrent medicijngebruik
  • Heb je inzicht in je eigen opvattingen over dit thema en hoe dit jouw begeleiding beïnvloedt en kun je hier adequaat mee omgaan
  • Weet jij wat de rolverdeling is tussen psycholoog, psychiater, huisarts en andere betrokkenen en kun jij je rol als psycholoog A&G/A&O goed innemen. Bovendien ken je de richtlijnen uit de GGZ als het gaat om medicijngebruik.

Psychiater Frits Kleinen Hammans

Frits is een bevlogen en ervaren psychiater. Momenteel werkt hij bij GGZ In Geest en is hij tevens docent Psychiatrie bij het VUmc. Hij heeft ruime ervaring met patiënten met zeer uiteenlopende (psychiatrische) problemen. Hij is gefascineerd door het thema “hersenen en gedrag” en heeft een achtergrond in neuropsychologie, psychiatrie en neurologie. Hij heeft hierin een schat aan kennis en ervaring, die hij bovendien graag deelt. Hij kan de effecten van medicijnen op de hersenen, emoties en gedrag helder en begrijpelijk uitleggen en heeft een verfrissende en toegankelijke manier van lesgeven.

Wil je meer weten over de achtergrond van Frits? Klik hier: https://www.linkedin.com/in/frits-kleinen-hammans-74a6b3141/

Trainingsacteur Sonja Hoedeman

Sonja heeft een ruime ervaring als dramadocent, regisseur entrainingsacteur. Daarnaast is zij tevens al 30 jaar allround verpleegkundige; daarom is psychofarmaca zeker geen onbekend terrein voor haar en kan zij zich goed in leven in verschillende rollen en vragen rondom dit thema. Ze nodigt je vooral uit om lekker te proberen, ‘fouten’ te maken en te groeien door feedback, en van elkaar. Je kunt dus tevens met Sonja veel casuïstiek inbrengen en oefenen.

Bedrijfspsycholoog Dianne Beunk

Dianne werkt voor Koers Bedrijfspsychologie en is een ervaren psycholoog arbeid, organisatie en gezondheid. Zij begeleidt al ruim 25 jaar mensen bij allerlei vraagstukken die kunnen spelen rondom werk en leven. Denk aan begeleiding bij stress, overbelasting en burn-out, maar ook aan loopbaan coaching en persoonlijk vitaliteitsmanagement. Daarnaast is Dianne een bevlogen organisatieadviseur en docent. Zij houdt er van als zij mensen kan inspireren en aanmoedigen bij leren en ontwikkelen. Wil je meer weten over Dianne? https://www.linkedin.com/in/dianne-beunk-6513a94/

Voor wie

Deze masterclass is geschikt voor jou als je een afgeronde opleiding psychologie hebt (WO of HBO) plus minimaal 2 jaar praktijkervaring in individuele begeleiding van cliënten in het werkveld van Arbeid & Gezondheid en Arbeid & Organisatie.

Wanneer en waar

Deze masterclass wordt gegeven op 28 september 2023 van 9.00 – 16.30 uur, op locatie bij Koers Bedrijfspsychologie in Houten. Voor koffie, thee, lunch en versnaperingen wordt gezorgd.

Hoe ziet de dag er uit?

Tijdens de dag worden theorie en praktijk op een prettige manier met elkaar afgewisseld. De theorie wordt aangereikt in de vorm van interactieve “mini-colleges”, waarbij ruimte is voor jouw vragen en casuïstiek. Daarmee wordt het levendig. Oefenen met praktijksituaties doen we onder leiding van de trainingsacteur. Wij bieden in onze trainingen graag afwisselende werkvormen, dus je kan rekenen op een gevarieerde dag.

Accreditatie door het NIP

Deze masterclass wordt door het Nederlands Instituut van Psychologen gewaardeerd met 6 punten voor de A&G en A&O psycholoog.

Kosten en aanmelden

De kosten voor deze dag bedragen: €350,-

9.00:    inloop, koffie & thee

9.30:    start, kennismaking, leervragen en dilemma’s

10.15:  interactief minicollege: overview psychopharmaca in de praktijk van de A&G psycholoog

10.45:  pauze en energizer

11.00:  interactief minicollege psychopharmaca bij o.a. angst en depressie

12.00:  lunch

12.45:  oefenen met Sonja Hoedeman, trainingsacteur

14.45:  pauze

15.00:  interactief minicollege actuele ontwikkelingen en energizer

15.30:  “Round Robin” over je rol als A&G psycholoog

15.45:  dialoog en reflectie

16.20:  afronding en evaluatie

wat deelnemers zeggen

De grootste eyeopener van de dag was voor mij wat ik heb geleerd over het effect van medicatie op het brein, over de nieuwe netwerken die worden aangemaakt en het positieve effect daarvan, dat ook na het stoppen met de medicatie blijft bestaan. Bovendien is Frits een heel deskundige en zeer toegankelijke begeleider, heel prettig. door Saskia

Het was een waardevolle training, interessant om over de nieuwste behandelmethoden te horen en fijn om te oefenen met complexe casuïstiek. Bovendien hebben we ook gelachen en dat maakte de bijeenkomst extra leuk.  Anoniem

Wat een goede bijeenkomst! Ik heb veel geleerd en heb een mooi overzicht gekregen van wat mogelijk is. Het oefenen met praktijksituaties was ook erg nuttig. Frits is een uitstekende docent! door Belinda

HOUTEN – 28 september 2023

Tijd: 9:00 (inloop) start 9:30 tot 16:30
Kosten: €350,00
NIP accreditatie: 6 punten

Locatie:
Koers Hoofdkantoor
Hoofdveste 7A, 3992DH Houten
T. 085-9020307

Speciaal voor A&G/A&O psychologen, door NIP geaccrediteerd.

Verzorgd door:
Psychiater Frits Kleinen Hammans, Trainingsacteur Sonja Hoedeman & Bedrijfspsycholoog Dianne Beunk

INSCHRIJVING

Naam(Vereist)
Factuuradres

Gebruik persoonsgegevens

Jouw gegevens zijn veilig volgens de wetgeving van de AVG. Deze gegevens verwerken we uitsluitend voor de communicatie en technische uitvoering van je aanmelding. Na afloop van de kennissessie verwijderen wij jouw gegevens.

Wil je op de hoogte worden gehouden van onze Events, schrijf je dan in op de nieuwsbrief.