Van klachtenvrij naar mentaal topfit

Wij mensen zijn gewoontedieren. Ook al weten we dat bepaald gedrag dat we vertonen of de keuzes die we maken soms niet de beste of meest gezonde zijn; we gaan snel over tot de waan van de dag, op de manier zoals we dat het meest gewend zijn. Op onze automatische piloot. Maar waarom eigenlijk? En hoe doorbreek je dat en hoe laat je die automatische piloot eens wat vaker van richting veranderen?

Durven experimenteren
Gedrag veranderen of koers veranderen vraagt bewustwording, tijd en aandacht. En dat is nog maar stap 1! Gedrag daadwerkelijk veranderen vraagt, dat je durft te experimenteren, je op gladder ijs begeeft en ook fouten mag maken. En dat je kleine successen kan vieren. Leren fietsen gaat ook met vallen en opstaan en is niet geleerd in één dag. Zo ook met gedrag dat van invloed is op je mentale fitheid. Je moet er wat voor over hebben om te veranderen en willen of kunnen doorzetten.

Van klachtenvrij naar mentaal topfit
Bij gedragsverandering zijn we snel geneigd om te focussen op dat wat er fout gaat en hoe we dat kunnen voorkomen, in plaats van te kijken naar datgene waar we positieve energie van krijgen en wat je nodig hebt om dat te faciliteren. Om de een of andere reden heerst er nog de gedachte “geen klachten hebben staat gelijk aan gezondheid.” Terwijl dat natuurlijk heel wat anders is dan “persoonlijke groei en optimaal in je kracht staan.” Gunnen we onszelf dit te weinig of zijn we hier te nuchter voor?

Startpunt naar mentale fitheid
Mentale fitheid ontstaat vanuit een optelsom van factoren: gezondheid, keuzes die je maakt, omgaan met tegenslag in privé- en werksituaties en zaken als assertiviteit en balans tussen inspanning en ontspanning. Niet de minste issues natuurlijk en misschien is dat dan ook de reden waarom het bij voorbaat aanvoelt als complex, want ja waar begin je dan? Nou, het maakt niet uit waar je begint! Begin eens met de vraag: wat helpt mij de omstandigheden te creëren om mentaal fit te worden en te blijven? Welke dingen helpen mij al, en welke dingen niet? Daar is je startpunt al.

En dan hoe verder?
Alleen al het besef, dat je kunt kiezen of “geen klachten” het beste doel is, of dat je “groei en in je kracht komen” als doel hebt, is al een belangrijke en helpende stap voorwaarts. Bedenk wat er voor jou fijner, of anders is als je echt mentaal fit bent. En wat motiveert je om dit te doen? Bijvoorbeeld bewuster genieten van wat je hebt, meer energie overhouden voor leuke dingen en extra gas kunnen geven op het moment dat je dat wilt.

Maak het positieve concreet

  • Welke voorwaarden helpen mij op korte termijn stappen vooruit te maken?
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn werksetting bijdraagt aan mijn persoonlijke doelen?
  • Wat kan ik daar zelf in doen en waar kan ik anderen het beste bij betrekken?
  • Wat helpt mij om deze ‘lijn’ ook op langere termijn voort te zetten?

Gun jezelf het beste en wees mild in de snelheid en de manier waarop je dat wilt bereiken. Oefen en doe ervaringen op met ‘het anders doen’. Besteed extra veel tijd aan datgene wat vaak ‘de dupe wordt’ van wat je allemaal moet van jezelf. Stuur die automatische piloot zo nu en dan eens een andere richting op en er blijft zoveel meer energie en leuks over op jouw reis door de dag!