OK, dit klinkt als een open deur, we know…Maar waarom is het verbeteren van je fysieke fitheid zo belangrijk als je jouw veerkracht wil trainen? Het zit zo, check even de “Window of tolerance”.

In goede ‘doen’ kun je je emoties aardig goed reguleren. Stel, je hebt een bovengrens en een ondergrens, dan schieten ze aan beide kanten niet ver er overheen. Zou dit wél gebeuren, dan is een uitschieter aan de bovenkant bijvoorbeeld een woede-, paniek- of huil aanval. Aan de onderkant is dit eerder somberheid, terugtrekken of verstarren.

Je raamwerk

Het raamwerk (de boven- en ondergrens) worden bepaald door onze belastbaarheid. Hoe kleiner het raampje, hoe eerder je emoties eruit schieten, en hoe meer energie dat kost. Stel dat we aan je omstandigheden niks kunnen veranderen, dan kunnen we het raamwerk wél beïnvloeden door anders met ons stress level om te gaan. Hoe beter we onze stress weten te reguleren, hoe beter we onze emoties kunnen opvangen.

Sluit aan waat jouw lijf nu is

Is fysieke fitheid dan zo simpel als 3x per week te gaan hardlopen Nee, zeker niet! Fysieke fitheid verbeter je het beste door aan te sluiten bij waar jouw lichaam nu is, en waar het behoefte aan heeft. Ben je overspannen? Ga dan vooral niet hard sporten, maar probeer en ervaar wat 2x per dag 15 minuten wandelen met je lijf doet. Zoek uit wat de baseline is van wat jouw lichaam nu goed aan kan, en waar je niet langer dan een uur van hoeft te herstellen. Als je merkt dat de hersteltijd korter wordt na inspanning, dan kun je weer een stap vooruit maken.

Signaleer (ont)spanning

Ontdek ook wat jou ontspanning geeft. Experimenteer met je dagritme en let eens op je ademhaling en spierspanning als je iets doet: bij welke activiteit ben je ontspannen en haal je diep adem, en wanneer ben je onbewust toch gespannen? Oh en over ademhaling gesproken. Check even deze simpele ademhalingsoefening;  deze geeft je lichaam en brein de kans om te ontspannen.

#veerkracht #positievepsychologie #fysiek #mentaal #emoties #overspannen #fitheid #ademhaling #ontspanning #lekkervoorjelijf #brein