Waarom is dit zo belangrijk als je veerkracht wilt trainen? Heel simpel: als het lukt om buiten je comfortzone te treden dan geeft dat moed, en zelfvertrouwen. Rek je het elastiek op, en lukt dat, dan is alles daartussen weer makkelijker.

Op één voorwaarde: dat de stap buiten je comfortzone een kans van ongeveer 75% heeft om een fijne ervaring te worden. Én als het mag mislukken. Proberen lukt altijd, weet je nog?

Ongemak opzoeken

Daarnaast ligt er in iets dat graag wilt, maar waar je bang voor bent, ook altijd een verlangen dat contact maakt met een belangrijke waarde. Hoe beter je weet waarom je het ongemak wilt opzoeken, hoe beter je kunt leven met de spanning. OK, de opdracht is dus: zoek iets op waar je bang voor bent. Waar je een kriebel van krijgt in je buik. En een vette glimlach bij de gedachte dat je het hebt geflikt.

Ken je waardes

Voor mij zijn belangrijke waardes om vol in het leven te staan, een goede conditie te hebben, en om nieuwsgierig te zijn naar dat wat ik nog niet ken. Hoe ben ik het afgelopen jaar buiten mijn comfortzone gestapt om veerkrachtiger te worden? Ik geef je een voorbeeld:

Fysiek was het een jaar van revalideren na een pittige zwangerschap. Los van het praktische deel (hoe lang, hoe vaak, wat voor beweging) vond ik het soms lastig om op mijn lichaam te vertrouwen. Bij het uitbreiden van mijn wandel- of fietsrondes was ik in het begin soms misselijk van de zenuwen. Maar met een stevig plan lukte het mij om steeds verder te komen. Dit wilde ik, omdat ik een gezond lijf terug wilde, en zonder onnodige angst wil leven. Per maand bepaalde ik wat ik makkelijk kon, en hoe ik (ongeveer 1x per week) mijn grens wat kon oprekken. Bijvoorbeeld: 3km wandelen ging goed, 4,5 km was spannend (maar wel haalbaar). Als ik merkte dat mijn hersteltijd van de uitdaging korter werd, zette ik er weer een stapje bij.

Magisch moment

Een magisch moment was toen ik eind augustus met knikkende knietjes op het wakeboard stond. En bleef staan. Die glimlach is de hele dag niet meer van mijn gezicht verdwenen!

Hoe ga jij in de komende maand uit je comfortzone stappen? Hoe zorg je ervoor dat je iets kiest met een slagingskans van 75% of hoger?