Uw vraag
Komt u bij een van onze psychologen met een begeleidingsvraag dan zal de psycholoog in het intakegesprek uw vraag verhelderen. Dit kan bijvoorbeeld een vraag zijn als:

  • “hoe kom ik weer lekker in mijn vel te zitten”
  • “hoe krijg ik weer meer energie”
  • “hoe ga ik om met de huidige omstandigheden op het werk, of mijn privé leven”.

De psycholoog bespreekt ook met u hoe het ‘positieve toekomstplaatje’ eruit ziet, om duidelijk te weten waar je samen naar toe werkt.

De aanleiding om bij ons op gesprek te komen, kan dus heel uitlopend zijn: van vastlopen op het werk of een traumatische ervaring tot het ervaren van klachten zoals somberheid, paniek of ‘vage’ lichamelijke klachten. Ook kan het zijn dat u twijfels heeft over uw verdere loopbaan of dat u gedwongen een andere richting moet kiezen in het werk. Vaak is het een optelsom van verschillende factoren waardoor mensen vastlopen en is de energiebalans vaak al een tijdje in de war. Het aanvoelen en aangeven van grenzen is ook een veel voorkomende vraag.

Werkwijze
Op basis van het intakegesprek maakt de psycholoog een voorstel tot begeleiding die geheel is toegespitst op uw vraag en op uw omstandigheden en sluit aan op de kennis die u al bezit. Daarin staat ook wat voor u de voorwaarden kunnen zijn om te herstellen en om met meer plezier en energie door het leven te gaan. Wat zijn kleine stappen vooruit? Wat is er nodig om weer in uw kracht te komen? Deze vragen komen ook in het begeleidingstraject zelf aan bod.

Het aantal sessies dat de psycholoog voorstelt, is gebaseerd op uw vraag en de aard en complexiteit van uw klachten. Ook wordt gekeken naar de omgeving (privé of in het werk) waarin u gaat herstellen, aangezien dit invloed heeft op de prognose. In de onderstaande tabel ziet u een overzicht van onze verschillende trajecten met daarbij het aantal sessies.

Meestal vindt er na 3 tot 4 sessies een driegesprek op de werkvloer plaats. Vaak met uw direct leidinggevende om de voorwaarden voor duurzaam herstel te bespreken. Uiteraard gaat dit gesprek over de werksetting en niet over privézaken.

Behandelmethodes
Onze psychologen werken met verschillende behandelmethodes. Op basis van uw verhaal en uw vraag kijken we welke methode het beste bij uw aansluit. Dit bespreekt de psycholoog ook met u.

Behandelmethodes die onze psychologen in kunnen zetten zijn onder andere: EMDR (bij trauma problematiek), cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, systeemtherapie, familie/ organisatie opstellingen. Daarnaast wordt gewerkt aan basiselementen voor veerkracht, zoals het hebben van een gezonde leefstijl, balans tussen werk en privé en het kiezen van een richting waarin u gelukkig kunt zijn en kunt blijven.

Verschillende trajecten:

Naam Duur
 Vitaliteitscoach Gemiddeld 4 gesprekken van 45 minuten en verkorte intake
 Intakegesprek 1 tot 1,5 uur. In dit gesprek wordt, op basis van de situatie, bepaald welk traject een geschikte keuze is voor vervolg
 Van Wal Gemiddeld 4,5 uur begeleiding en ca. 2 uur indirecte tijd. Doorlooptijd 4-8 weken
 Aan het roer Gemiddeld 7,5 uur begeleiding, een
driegesprek op locatie en ca. 2 uur indirecte tijd. Doorlooptijd (excl. intake) min. 6 en max. 12 weken.
 Kompas Gemiddeld 10 uur begeleiding, een
driegesprek op locatie en ca. 2,5 uur indirecte tijd. Doorlooptijd (excl. intake) min. 6 en max. 12 weken.
 Het roer om Gemiddeld 12,5 uur begeleiding, een
driegesprek op locatie en ca. 3 uur indirecte tijd. Doorlooptijd (excl. intake) min. 6 en max. 12 weken.
 Overstag Gemiddeld 15,5 uur begeleiding, een
driegesprek op locatie en ca. 3 uur indirecte tijd. Doorlooptijd (excl. intake) min. 6 en max. 16 weken.