De social distancing richtlijnen rondom Corona hebben ons als psychologen onverwacht nieuwe uitdagingen gegeven in het goed kunnen begeleiden van cliënten. En we waren eerlijk gezegd ook best wat huiverig voor al dat begeleiden op afstand…

“Hoe kan ik mijn cliënten nu goed begeleiden als ik ze niet in mijn spreekkamer kan ontvangen? ”Hoe kan ik een goede psycholoog zijn, als ik via een onpersoonlijk beeldscherm contact moet hebben? Of erger nog: alleen maar kan bellen of mailen met een cliënt omdat de mogelijkheden om dit via beeldbellen te doen niet voorhanden zijn?

Gedwongen door de huidige omstandigheden blijken we echter een stuk flexibeler dan we dachten. En, wie had dat gedacht?…er zitten ook eigenlijk best heel veel voordelen aan het begeleiden op afstand.

In een terugkerend blogitem nemen we je graag mee in onze best practices van het (online) begeleiden op afstand, waar we na 6 weken al behoorlijk aan beginnen te wennen. In dit item besteden we aandacht aan EMDR, in een online variant. Hoe werkt dit? En werkt het eigenlijk wel?

Wat is EMDR eigenlijk?

EMDR is een therapievorm die doorgaans wordt ingezet bij mensen die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt en waarbij het onvoldoende is gelukt om deze ervaring te verwerken. Middels EMDR vindt in relatief weinig sessies alsnog de verwerking van deze gebeurtenis plaats, waardoor de herinnering eraan haar kracht en emotionele lading verliest en klachten afnemen.

Een wetenschappelijke verklaring voor de werkzaamheid van EMDR is dat het terugdenken aan de nare gebeurtenis, in combinatie met het uitvoeren van een afleidende taak, ervoor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Het terugdenken aan een nare ervaring kost veel geheugencapaciteit. Wanneer er tegelijkertijd ook op een andere manier inspanning gevraagd wordt van het geheugen, is er minder plaats voor de heftigheid van de gebeurtenis. Hierdoor ontstaat er ruimte om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven en deze zo te verwerken.

Kan EMDR ook online?

In traditionele vorm werd vooral het bewegen van de hand van de behandelaar voor de ogen van de cliënt als afleidende taak ingezet. Uit recenter onderzoek is gebleken dat ook andere manieren om het werkgeheugen aan te spreken effectief zijn. En dat geeft meer ruimte om EMDR ook op een andere manier aan te bieden. Binnen Koers zetten we EMDR ook online in en maken we gebruik maken van verschillende manieren om het werkgeheugen aan te spreken, zoals het volgen van het rode lichtje van een presentatiepen, het moeten spellen van moeilijke woorden, als ook het volgen van de vingers van de psycholoog via het beeldscherm.

Zijn er extra aandachtspunten bij online EMDR?

Net als bij face-to-face EMDR is het ook bij online EMDR zo dat effecten ervan nog tot 3 dagen kunnen nawerken, wat ook goed is. En het is daarom ook bij online EMDR belangrijk om duidelijke uitleg te geven over deze effecten in de dagen na de sessie en adviezen te geven, zoals het hebben van een veilige plek en een sociaal netwerk om op terug te vallen.

Daarnaast is het bij online EMDR van extra belang om de cliënt te adviseren om na een sessie, circa een half uur hersteltijd in te plannen en niet direct over te gaan tot de orde van de dag, wat bij de online variant binnen de eigen thuissituatie eerder op de loer ligt. En daar waar we als psychologen na een intensieve EMDR sessie onze cliënt soms nog even een half uurtje laat plaatsnemen in de wachtruimte om bij te komen en daarna te checken hoe het met de cliënt gaat, doen we dit nu vaak met een telefoontje achteraf.

En? Werkt online EMDR ook?

Ondertussen zijn bij Koers de ervaringen van online EMDR positief en geven cliënten aan zich in dezelfde mate geholpen te voelen als bij face-to-face EMDR. Het zou dan ook zomaar kunnen dat we deze online variant, naast de gebruikelijke EMDR, ook na deze Corona periode blijven inzetten…Niet omdat het moet, maar omdat het ook gewoon kan en het ook werkt!

Heb je vragen over EMDR en wil je meer weten over hoe Koers (online) EMDR inzet binnen trajecten? Neem dan contact met ons op.